Fuglesang ska arbeta med rymdstationens solpanel.

Fuglesang på avslutande rymdpromenad

Christer Fuglesang och hans astronautkollega Robert Curbeam kollega lyckades strax före klockan ett natten till tisdagen vika ihop de två solpaneler som har krånglat på Internationella rymdstationen ISS.

Efter nästan fem timmars arbete ute i rymden kunde amerikanen Robert Curbeam, eller Beamer som han kallas, meddela markkontrollen i Houston att han och Christer Fuglesang lyckats få loss och vika ihop de två trilskande solpanelerna. Och beskedet möttes av applåder från markkontrollen.

I det högteknologiska rymdprojekt som pågår många mil ovanför jorden med svensken Christer Fuglesang i huvudrollen så handlade det på måndagskvällen om allt annat än spetsteknik.

Det var en solpanel som förser den internationella rymdstationen med elektricitet som krånglade.

Redan under helgen skulle astronauterna ha fällt ihop den, men panelen har fastnat och det är därför Fuglesang och amerikanen Robert Curbeam nu hängde ute i rymden igen på en improviserad promenad.

Med provisoriska verktyg, i form av ihoptejpade långa instrument försökte de två att rubba panelen för att sedan kunna vika ihop den på samma sätt som man viker ihop en karta.

På tisdag kväll svensk tid kopplas Discovery loss från rymdstationen ISS. Om man inte lyckas skaka loss solpanelen och vika ihop den, så blir det ett uppdrag för nästa rymdfärja, som enligt Nasas planer ska åka upp till ISS i mars.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".