Oro för framtiden trots norsk högkonjunktur

Trots dagens högkonjunktur finns en osäkerhet inför framtiden i Norge, visar en årlig konjunkturanalys från branschorganisationen OLF, Oljeindustrins landsförening.

– Vi har ”all time high”. Våra analyser visar att en investeringsnivå på hundra miljarder norska kronor om året kommer att vara bilden i fyra och kanske fem år till, säger Per Terje Vold som är chef vid OLF.

Norsk olje- och gasindustri går som aldrig förr. Vinstökningar för bolagen Norsk Hydro och Statoil som enligt planerna ska slås samman tredje kvartalet 2007. Rekordinflöde till norska olje-, eller som den numera heter, norska statens pensionsfond, extrapengar till statsbudgeten.

Orosmoln på sikt
Allt detta understryks i den numera årliga konjunkturanalys för branschen som OLF, oljeindustrins landsförening, publicerat i december. Men på sikt finns verkliga orosmoln, konstaterar administrerande direktören Per Terje Vold. 

– Det som bekymrar är att vi letar lite för lite. Vi hittar lite för lite. När vi vet att det tar tio, kanske femton år från det att du hittar en oljefyndighet till att du är i produktion så är vi bekymrade på längre sikt, säger han.

Norska sockelns olje- och gasfyndigheter räcker inte som bas för energi-, och off shore industrin. Lägg därtill en del andra, akuta problem.

Brist på ingenjörer
OLF:s konjunkturrapporten pekar på en brist på kanske 5 000 - 6 000 ingenjörer inom ett par år ifall ingen ny utbildningssatsning sker. Allt är sådant som talar för att norsk olje- och gasindustri måste bli mer internationaliserad.

Det unika kunnande som byggts upp i Norge måste spridas och globaliseras. Det är något som både näringsliv och politiker önskar sig.

– När man har ett global marknad är man inte så sårbar för svängningar i den norska marknaden som man annars skulle vara, säger Per Terje Vold.

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".