Vissa kommuner bidrar med julklappspengar.

Olika bidrag till julklappar i kommunerna

Barnfamiljer som lever på socialbidrag får inför jul olika mycket ekonomisk hjälp beroende på var i Sverige de bor. En flerbarnsfamilj kan få ett par tusen kronor i vissa kommuner, medan andra inte ger en krona. Det visar en kartläggning som gjorts av programmet P4 Extra.

Kerstin Eriksson är områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna, där man inte ger några extra pengar till jul.

– Det finns inget sådant politiskt beslut som säger att vi ska betala ut extra julklappspengar, utan vi ska följa de nationella riktlinjerna om ekonomiskt bistånd och det har vi att rätta oss efter, säger hon.

Varierande tillämpning
Socialtjänsten ska beakta barnens behov när de beslutar om bistånd. Eftersom julklappar för många barn en viktig del av julen så har kommunen möjlighet att ge extra pengar för det här, utöver den så kallade riksnormen. Men hur man gör i kommunerna varierar alltså.

26 av 170 kommuner som besvarade vår enkät uppger att de ger extra pengar till jul. Men beloppen varierar stort.

I Kinda kommun får en till exempel familj 200 kronor extra per barn till jul. I Vetlanda 300 kronor. Medan socialtjänsten i Pajala ger 500 kronor per barn. En familj med fyra barn får alltså två tusen kronor extra att handla julklappar för.

Carin Johansson är arbetsledare på socialtjänsten i Pajala.

– Det gäller särkilt de familjer som har fått långvarigt ekonomiskt bistånd, så försöker vi i Pajala se att de ska få en någorlunda likvärdig jul som alla andra familjer.

Varför har ni infört det här?

– För att vi ser att det inte finns något utrymme i riksnormen till något extra, som till exempel julklappar, säger Carin Johansson.

Rättviseskäl
I vår enkät uppger 144 kommuner att de som regel inte ger några extra pengar till jul. Många uppger att de slutat av besparingsskäl, andra anger rättviseskäl. I skånska Höör anser man till exempel att ”eftersom låginkomsttagare inte får någon extra löneutbetalning till jul så ska inte socialbidragstagare få det”.

Elis Envall, utredare på Socialstyrelsen, får ta del av vår kartläggning och han tycker det är problematiskt att kommunerna har så olika policy i frågan.

– Vi behöver titta på det här närmare, för att se hur man ska kunna hitta en lösning som gör att det inte blir för stora skillnader mellan kommuner, så att den ena kommuninvånaren har det sämre och i grannkommunen får de som är beroende av ekonomiskt bistånd en bättre situation. Det ska inte vara för stora skillnader, det är inte det som är meningen med socialtjänstlagen, säger Elis Envall.

Jonas Alsgren
jonas.alsgren@sr.se

Arja Claesson, SR Sörmland
arja.claesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".