Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borgerliga partier vill utreda vård för gömda

Publicerat tisdag 19 december 2006 kl 06.05

De borgerliga regeringspartierna, centerpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna, liksom miljöpartiet och vänsterpartiet, har tidigare sagt att gömda flyktingar ska slippa betala fullt pris för akutsjukvård. Nu – när de borgerliga partierna har regeringsmakten – vill de först utreda en rad omständigheter.

Som reglerna ser idag har gömda flyktingar, det vill säga personer som gått under jorden efter avvisningsbeslut, rätt till akut vård, men landstingen har också möjlighet att kräva full betalning för den vården.

Ett akutbesök hos läkare kan därför kosta cirka 2 000 kronor, för operationer kan det bli räkningar på 10 000-tals kronor. För barn är däremot är all vård gratis. Bland annat kristdemokraterna velat ändra på just det faktum att gömda flyktingar ibland för höga räkningar efter sjukhusbesök.

Så här sa kristdemokraten Chatrine Pålsson förra året:

– Det borde väl vi som ett välfärdsland klara av att ge människor akut vård utan att skriva räkningar på 30, 40, 50 000 till vederbörande?

Vill utreda frågan
Nu vill de tre borgerliga partierna att gömda flyktingars sjukvård utreds noggrannare innan partierna själva vill föreslå ändringar. Exempelvis vill kristdemokraterna se över hur sjukhus ska kunna få pengar för utförda operationer, utan att den gömdes identitet röjs.

Kristdemokraten Lars Gustafsson ser också problem med hur gömda skall kunna särskiljas från andra som finns i landet.

– Turister som finns i landet skulle också kunna kräva subventionerad, obegränsad vård. Vi kan ju inte ha en vårdturism och det visar hur komplex frågan är, säger han.

Färre gömda i framtiden
Centerpartisten Fredrik Federley hävdar också att med generösare regler kring arbetskraftsinvandring framöver, så kommer det att vara färre som gömmer sig.

– Frågan är då: ska vi ha en temporär lagstiftning, det är aldrig riktigt bra eller ska vi ha en permanent lagstiftning som kanske inte behövs om ett år, när vi förhoppningsvis inte har gömda flyktingar i Sverige, säger han. Eller ska vi ha riktade pengar och hur ska de riktas?

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".