Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Efter ännu ett bombattentat i Bagdad den 18 december.

Ny Pentagonrapport pessimistisk om Irak

Attackerna mot de USA-ledda styrkorna och mot civila i Irak nådde rekordnivåer under det senaste kvartalet. Det framgår av en ny rapport från Pentagon, det amerikanska försvarshögkvarteret.

Notiserna från Irak, uppgifterna om antalet dödade får alltmer undanskymd plats. Bildsekvenserna i internationella tv-kanaler blir allt kortare och sveper förbi allt snabbare. Detta sker när våldet ökar och ökar.

Under perioden mellan augusti och november steg antalet civila dödsoffer till de allra högsta nivåerna hittills, enligt en färsk femtiosidig rapport från Pentagon, det amerikanska försvarsdepartementet.

Det är Pentagons mest pessimistiska rapport hittills. Pentagon sammanställer rapporten efter ett beslut i den amerikanska kongressen.

Våldsspiral svår att stoppa
Samma dag som den nye amerikanske försvarsministern Robert Gates tillträdde på måndagen konstaterade Pentagon att det går allt sämre för de USA-ledda styrkorna i Irak att stoppa våldsspiralen. Våldet har under denna period krävt i genomsnitt 93 dödoffer varje dag. Antalet attacker under tremånadersperioden var 959, en markant ökning från föregående kvartalsmätning.

50 000 irakier har dödats under tre och ett halvt års konflikt. Bara i oktober dödades 3 700 civila. Mer än 3 000 amerikanska soldater har dödats under de misslyckade försöken att stabilisera Irak. I dag har USA 140 000 soldater i Irak.

Rivaliserande grupper får stöd
Pentagon ger den shiitiskt muslimska grupperingen al-Mahdi största skulden för den alltmer förvärrade situationen. Enligt Pentagon-rapporten är det militanta shiiter som dödar flest civila irakier.

Den amerikanska rapporten konstaterar att de rivaliserande grupperingarna, shiiter och sunniter var för sig får stöd av olika enheter ur den regeringsarmé som USA håller på att bygga upp. De respektive etniska miliserna bygger också upp civila nätverk och svarar för skydd och ger också materiell hjälp till invånare i olika bostadsområden.

Samtidigt ökar flykten från Irak. Över en och en halv miljon irakier har lämnat sitt hemland sedan USA invaderade och Saddam Hussein störtades för tre och ett halvt år sedan. Varje dag flyr 3 000 irakier till något av grannländerna. Närmare en halv miljon har flytt sina hem bara sedan i februari i år och är flyktingar i sitt eget hemland.

Lars Gunnar Erlandson
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".