Industriledare varnar för höjda lägstalöner

Höjningar av de lägsta lönerna motverkar företagarnas vilja att anställa, och är ett svek mot dem som står utanför arbetsmarknaden. Det här skriver en rad svenska chefer inom svensk industri på Dagens Nyheters debattsida, inför den stundande avtalsrörelsen.

– En tredjedel av dem som jobbar i bemanningsföretagen jobbar indirekt inom industrin, och det är för att man har sådan respekt och ser det som ett sådant stort steg att anställa någon. Och höjer vi lägstalönerna ytterligare, så försvårar vi för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Det säger Anders Narvinger som är vd för Teknikföretagen.

På vilket sätt?

– Därför att steget att anställa någon för en företagare, det blir ett ännu större åtagande, och ännu svårare att motivera sig själva till att göra det.

LO vill höja lägstalöner
I veckan inleds årets avtalsrörelse mellan fack och arbetsgivare i svensk industri. LO har redan gått ut och krävt att höjningen av de lägsta lönerna, inklusive semesterlön skall vara minst 1 400 kronor.

På tisdagen går åtta chefer inom svensk industri ut på DN:s debattsida och varnar för en höjning av både ingångslöner och lägstalöner.

Nya krav på företagen
Globalisering och ökad konkurrens ställer hela tiden nya krav på företagen, med bland annat en rimlig kostnadsbild, skriver industriledarna.

– Vi pratar om de länder där svensk industri har sina viktigaste konkurrenter och vi koncentrerar oss på EU femton, på Tyskland etcetera, och den kostnadsutveckling som finns där, våra avtal kan inte ligga på en nivå så att vi inte klarar av att hävda oss konkurrensmässigt mot företag i de här länderna, säger Anders Narvinger.

LO:s avtalssekreterare Erland Olausson säger så här om arbetsgivarsidans utspel:

– Det är inte framgångsreceptet att skapa en särskild låglönemarknad för delar av arbetskraften, utan det vi ska göra är att ha ett omvandlingstryck på industrin, så att man konkurrerar med att vara så duktig som möjligt, så effektiv som möjligt, inte att betala så lite som möjligt, säger Erland Olausson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se