Försiktig optimism i TCO-prognos

Fackförbundet TCO menar i en ny prognos att Sverige har flera goda år framför sig. Men, samtidigt är TCO inte lika optimistiska om tillväxten och antalet nya jobb som flera andra bedömare. Man tror på 65 000 nya jobb nästa år, vilket exempelvis är 25 000 färre än Ams.

– De verkar dra ut trenden på den senaste starka utvecklingen, men väger inte in de här problemen som vi ser i ett fåtal branscher, säger Lena Hagman, chefsekonom på TCO.

TCO är alltså inte lika optimistiska som andra bedömare. Exempelvis tror Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, på ungefär 90 000 nya jobb nästa år, medan TCO alltså räknar med 65 000.

Tror inte på lika stor ökning
Orsakerna till att TCO inte tror på lika många nya jobb som Ams är, enligt Lena Hagman, bland annat att de branscher som stått för en stor del av ökningen i år, inte kommer att göra det nästa år.

Det gäller exempelvis byggindustrin, och delar av tjänstesektorn med exempelvis konsulter, och det beror bland annat på brist på arbetskraft inom de branscherna.

Istället tror TCO att svenskarna kommer att konsumera mer nästa år, och att det då blir fler nya jobb inom exempelvis handeln.

Flera år med god tillväxt
TCO menar också att Sverige har flera år med god tillväxt framför sig, och kan i sin prognos nu exempelvis inte se när nästa lågkonjunktur kommer.

– Det vågar vi inte räkna med ännu. Vi har en väldigt optimistisk prognos hittills och det beror mycket på utvecklingen i omvärlden. Men om det till exempel skulle bli minskad tillväxt i USA så skulle det slå mycket hårade på både Sveriges ekonomi och resten av världen, och då skulle vi få en helt annan prognos, säger Lena Hagman.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se