Redan rea på vinterkläder

Det ovanligt varma vädret gör att vissa klädaffärer har sålt betydligt sämre än vanligt. Nyöppnade sport- och klädkedjan Go i Stockholm säljer 20 procent sämre än planerat i december. Företaget har redan dragit igång rean för att bli av med vinterkollektionen.

– Är det uppåt tio grader ute och regn så har man egentligen inte något behov av att ha en varm jacka, det blir ju nästan jobbigt. Då har men hellre en regnjacka, en skaljacka eller behåller sin sommarjacka längre, säger Go:s vd Per Edstrand.

I den nya Go-butik i centrala Stockholm håller personalen på att sätta röda prislappar på vinterkläderna.

Glest mellan kunderna
Och trots att julhandeln närmar sig sin kulmen är det glest mellan kunderna i butiken.

Även klädkedjan Lindex som presenterade en delårsrapport på tisdagen har känt av vädret och aktien sjönk på tisdagen efter rapporten med ungefär 2,5 procent.

Men att både vinsten och omsättningen har sjunkit beror mer på andra saker än den uteblivna vintern, säger vd Göran Bille.

”Vi borde haft en bättre mix” 
– Vi kan ju inte säga att vädret har varit gynnsamt, men vi hänvisar mer till att vi kunde ha haft en bättre mix på sortimentet än att vi skyller på vädret.

För de stora börsnoterade klädkedjorna spelar vädret inte så stor roll. Om vinterjackor säljer dåligt så är underkläder eller något annat som säljer bättre istället.

Hennes och Mauritz till exempel ökade sin försäljning med elva procent i november, trots värmen.

”Vädrets inverkan överdriven”
Mikael Sandström, ordförande för branschorganisation Stil, tycker att vädrets inverkan på klädhandeln överdrivs kraftigt.

– Behovshandeln kan naturligtvis ta en smula stryk, men om man tror att folk köper kläder och skor för att de fryser är man helt fel ute.

Vad är det då som styr folks klädköp?

– Det är mycket annat. Det kan vara glädjen att få hitta ett snyggt plagg, glädjen över att hitta ett par snygga skor eller ett par snygga stövlar, säger Mikael Sandström.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".