Utsläppsrätt en alltmer populär julklapp

Rätten att släppa ut koldioxid håller på att bli årets miljöjulklapp. För 350 kronor kan man köpa rätten till ett ton utsläpp som annars hade använts av industrin. Naturskyddsföreningen har fördubblat årets försäljning på bara tre veckor.

– Försäljningen av utsläppsrätter går strålande. Förra året sålde vi ungefär 3 000 ton och nu har vi sålt ytterligare cirka 3 000 ton på tre veckor, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson.

Handeln med utsläppsrätter har lämnat sammanträdesrummen i Bryssel och blivit samtalsämne vid köksborden.

Länder och företag kan köpa och sälja rätten att släppa ut koldioxid och det kan också privatpersoner göra.

Låst för industrin
I Sverige kan man köpa utsläppsrätter bland annat genom Naturskyddsföreningen. När man köper utsläppsrätten så blir den låst, industrin kan alltså inte använda den för att släppa ut koldioxid.

Hittills har föreningen sålt 6 000 ton, hälften har sålts nu inför jul.

– Skulle man exempelvis bra räkna att tio procent av julkonsumtionen skulle gå till utsläppsrätter skulle det motsvara cirka 20 procent av de svenska utsläppen av koldioxid, säger Svante Axelsson.

Vet ni vem som köper?

– Vi kan se att det är två grupper. Det är företag som vill ge en julklapp till personalen. Man vill visa på ett engagemang och man gör en konkret handling. Sedan är det många vanliga människor som kanske är trötta på prylar och tycker att folk ändå har rätt mycket av olika saker hemma. Det råder just ingen materiell nöd hos de flesta i alla fall. Då tycker man att detta är en rolig, nyttig och annorlunda julklapp.

Lurar man sig inte själv? Det handlar ju ändå om små mängder?

– Nej, alla små mängder blir ju stora mängder. Det är ju så att alla individuella beteendeförändringar också små mängder. Det är ju så vi ska lösa världens problem, att alla människor faktiskt bidrar med en minskning, säger Svante Axelsson.

Näringslivet tycker att privathandeln med utsläppsrätter är bra, så länge den hålls i små mängder. Blir den större, får vi problem, menar man.

”Kan påverka konkurrenskraften”
– Skulle det bli en väldigt stor effekt och spridas i många länder, så kan det självklart ha effekt på priset på utsläppsrätter och därigenom indirekt påverka konkurrenskraften, säger Birgitta Resvik, klimatexpert på Svenskt Näringsliv.

– Jag tycker att man ska utnyttja det här som ett sätt att föra ut information och som ett sätt för den enskilde konsumenten att göra något åt klimatfrågan. Då handlar det mer om egna åtgärder och inte bara om att köpa sig en utsläppsrätt, säger hon.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se