"Säsongsarbetare förlorar på ny a-kassa"

Hotell- och restaurangfacket hävdar att många av deras medlemmar kommer att förlora tusentals kronor i månaden på de nya a-kassereglerna, som riksdagen ska besluta om idag, onsdag.

Lena Nilsson bor i Åre och är en av dem som är rädd för att förlora mycket på det nya systemet.

– Förslaget innebär att min ersättning sjunker till hälften för den period som jag kanske är tvungen att stämlpla, säger hon.

Svårt få jobb under lågsäsong
Lena Nilsson är kock och bor i Åre. Så länge skidsäsongen är igång är det enkelt att hitta jobb, men annars kan det vara svårt.

Det senaste året har hon lyckats hitta andra jobb så att hon har arbetat i stort sett heltid året om. Skulle hon inte lyckas med det i framtiden, så kommer hon i fortsättningen att förlora flera tusenlappar per månad på grund av lägre a-kassa.

Det beror inte enbart på att nivån i a-kassan sänks, utan till största delen på att tidsperioden för beräkningen av vilken inkomst a-kassan räknas från ändras, från sex till tolv månader.

Sex månader för heltidsersättning
Med det system som gäller fram till nyår räcker det med att jobba sex månader på ett år för att få heltidsersättning från a-kassan.

Med den borgerliga regeringens kritiserade förslag räknas i stället alla tolv månaderna in, och för den som inte arbetat heltid räknas a-kassan från en deltidslön.

Enligt beräkningar som Hotell- och restaurangfackets a-kassa gjort, kommer många av medlemmarna att förlora minst 3 000 kronor i månaden på ändringen.

Vanligt med säsongsarbete
Och eftersom deltid och säsongsarbete är väldigt vanligt branschen, räknar Hotell- och restaurangfacket med att ungefär 30 000 personer skulle kunna drabbas.

Lena Nilsson tror att det är svårt att komma ifrån att vissa orter har en arbetsmarknad som är väldigt säsongsberoende, och menar att a-kasseförslaget slår orättvist på det sättet. För hennes del är det inget alternativ att flytta dit det finns jobb året runt.

– Har man barn är det väl inte alltid så roligt att riva upp dem genom att flytta mellan jobben hela tiden, säger hon.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se