Svensk solcellsfabrik byggs i Tyskland

På grund av bristande intresse från riskkapitalister så bygger forsknings- och utvecklingsföretaget Sollibro sin solcellsfabrik i tyska Thalheim i stället för i Uppsala.

Utländska riskkapitalister är beredda att ta mycket större risker än svenska inom ny energiteknik, enligt Lars Stolt, vd för Sollibro.

– Det har i alla fall inte varit så intresserade att de varit beredda att ta de beslut som krävs för att gå in med de pengar det handlar om, säger han.

Utvecklingsföretaget Sollibro bedriver forskning inom solceller i Uppsala. De har under en längre tid letat investerare för att bygga en produktionsanläggning för solceller. Men det har inte blivit från napp från svenska investerare. De tyska investerarna Q-cells har däremot nappat på att bygga fabriken - men i Tyskland.

Riskabel investering
Lars Stolt, vd på Sollibro, säger att han är medveten om att marknaden för solceller är en riskabel investering med lång återbetalningstid på satsat kapital och att det även är dyrt.

Men han tycker att det är konstigt att de svenska riskkapitalisterna inte ser den långsiktiga potentialen.

– I Sverige ser man inte solceller som ett viktigt affärsområde för framtiden. Det gör man i många andra länder och det beror på att det är en enorm potential för elproduktion med solceller globalt sett. Det är klart att Sverige inte är världens soligaste land men det är inte Tyskland heller, säger Lars Stolt.

Thomas Korsfeldt, generaldirektör på Energimyndigheten, tycker att det är bra att solcellsforskningen nu går in i produktion. Men han tycker att det är tråkigt att inte fabriken byggs i Sverige.

Möjlighet till goda affärer
Han vill öka kunskapen hos svenska riskkapitalister så att de vågar satsa på produktion av ny energiteknik som till exempel solceller.

– På något sätt måste man öka kunskapen och insikten att det finns möjligheter att göra goda affärer för riskkapitalisterna på det här området, säger Thomas Korsfeldt.

Trots att solcellsfabriken inte byggs i Uppsala så är vd Lars Stolt nöjd med att fabriken nu byggs i ett land som förstår den framtida potentialen hos solceller.

– Men någonstans har det funnits en dröm om att få bygga produktionen i Sverige, säger han.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se