Socialtjänsten ingrep inte -  vanvårdad 15-årig flicka dog

Uppdaterad 12:26
Socialtjänsten i Södertälje ingrep inte trots över 20 anmälningar om vanvård av tre handikappade barn i Södertälje. När ett av barnen dog i våras hade vårdpersonal flera gånger varnat för att barnens liv var i fara, visar Ekots granskning.

Nu pågår en brottsutredning mot socialtjänsten.

Den 15-åriga flickan ligger begravd på en kyrkogård i Södertälje. Innan hon dog i våras hade socialtjänsten fått ta emot ett 20-tal anmälningar om att flickan och hennes syskon for illa.

I de sista anmälningarna varnade man för att flickans liv var i fara. Trots det ingrep inte socialtjänsten.

Första anmälningarna kom 1996
Familjen, med tre gravt handikappade barn, som inte kunde prata och som behövde ständig vård, har varit kända av socialtjänsten i Södertälje i tio år. De första anmälningarna kom redan 1996.

Anmälningarna handlade bland annat om att pappan misshandlade mamman när barnen var närvarande, men framför allt om att barnen inte fick den vård och de medicinska hjälpmedel de behövde.

Exempelvis skulle den 15-åriga flickan ha en ansiktsmask för att minska slemmet i luftvägarna, men den ville föräldrarna inte använda.

Tillät ingen opereation
Ekots granskning av socialtjänstens sekretessbelagda handlingar visar att det fanns flera anmälningar om att den 15-åriga flickan riskerade att dö av kvävning om hon inte opererades. En operation som föräldrarna inte tillät.

Stig Karlsson har som ordförande i socialnämnden det yttersta ansvaret.

– Så många allvarliga anmälningar har kommit in och de gäller vanvård. Det går inte att benämna det annorlunda, tycker jag, säger han.

Hur länge var de här barnen vanvårdade?

– Det rör sig om år.

Varför hände ingenting?

– Jag har egentligen inget svar på varför man har hanterat det så här. Det är det som är så obegripligt att man inte har sett allvaret, säger Stig Karlsson.

Informationen fördes inte vidare
Informationen om familjen stannade hos några chefer och fördes inte vidare till politikerna i socialnämnden som har möjlighet att omhänderta barn som far illa.

Två av cheferna har slutat efter intern kritik i kommunen. Ingen av dem vill idag ställa upp på en bandad intervju och förklara varför de inte gjorde något för att skydda barnen.

Mindre än en månad innan den 15-åriga flickan dog bad handikapphabiliteringen länsstyrelsen att granska socialtjänstens agerande.

Hård kritik från länsstyrelsen
Det ledde till hård kritik från länsstyrelsen som också polisanmälde socialtjänsten. Nu pågår en brottsutredning om tjänstefel.

Den sista anmälan gjordes mindre än en vecka innan flickan dog och tog upp att barnen var vanvårdade och att något måste göras.

Socialsekreteraren kallade då till ett möte en vecka senare, men när mötet ägde rum var flickan redan död.

Syskonen omhändertogs till slut
Hon dog på grund av slem i luftvägarna i kombination med lunginflammation. Och det var först då, efter hennes död, som socialtjänsten beslutade att omhänderta flickans syskon.

Barnens föräldrar anser inte att de har brustit i omsorgen av barnen och föräldrarna har flera gånger överklagat omhändertagandet av deras två yngsta barn.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista