Fortsatt snedrekrytering till högskolan

Barn till högutbildade föräldrar lyckas i genomsnitt bättre i skolan än andra. Samma tendens syns i alla åldrar, genom hela utbildningssystemet.

Ny statistik visar att elever med arbetarklassbakgrund är underrepresenterade på högskolan och att snedrekryteringen fortfarande är ett faktum. Andelen studenter med arbetarbakgrund varierar också mellan olika utbildningar, och är ofta lägre inom högstatusutbildningar.

Per Gillström som är utredare vid Högskoleverket säger till Svenska Dagbladet att snedrekryteringen grundläggs redan i grundskolan, och blir sedan till en snöbollseffekt.

Exempelvis så kommer endast 8 procent av studenterna på landets läkarlinjer från arbetarhem. Nästan sex av tio blivande läkare kommer däremot från familjer från gruppen högre tjänstemän. Ett motsatt förhållande råder i utbildningarna i social omsorg och till receptarie, där omkring fyra av tio nybörjarstudenter har arbetarbakgrund. Bland blivande lärare är motsvarande siffra tre av tio studenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".