Ny vapenvila i Gaza bruten

Uppdaterad 09:00
Den vapenvila som trädde i kraft i Gaza på tisdagskvällen har redan brutits. Två personer dödades natten till onsdag, och totalt har 13 liv krävts sedan i lördags. Omvärldens oro för ett fullskaligt palestinskt inbördeskrig är nu stor.

Det nya i vapenvilan som presenterades på tisdagen var att parterna bildat en gemensam polisiär enhet för att övervaka vapenvilan och att flera arabstater aktivt ingripit för att medla. Flera arabstater är nu inblandade i medling mellan Hamas och Fatah.

– Fi Safinatin Wahidin – vi sitter alla i samma båt – sade premiärminister Ismail Haniya när han i tisdags vädjade till sitt folk att sätta stopp för dödandet.

– Vårt blod ska enbart spillas i försvar av vårt land, sade han.

Liknande budskap
Hans politiska motståndare, president Mahmoud Abbas, hade ett liknande budskap till folket när han meddelade att alla väpnade styrkor skulle lämna gatorna under natten.

Hittills under onsdagsmorgonen har det välbekanta ekandet av skottlossning uteblivit. Men det är andra gången på tre dagar som eldupphör proklameras i Gaza och oron är stor.

Qatar, Yemen och så grannländerna Egypten och Jordanien, som båda är djupt oroade att våldet ska sprida sig, har varit inblandade. Jordaniens kung Abdullah erbjöd sig i tisdags att stå värd för ett möte mellan Mahmoud Abbas och Ismail Haniya.

Inga tecken på lugn
Men trots maningar till lugn finns det inga tecken på att de grundläggande politiska motsättningarna dämpats. Det handlar om olika syn på bästa vägen att uppnå en palestinsk stat.

Fatah vill förhandla med Israel, medan Hamas vägrar erkänna den judiska staten. Mahmoud Abbas står fast vid nyval, något Hamas kallar försök till statskupp. Hamas beskyller också USA och Storbritannien för försök att underminera Hamasregeringen. Både Tony Blair och George Bush har givit sitt kraftfulla stöd till Mahmoud Abbas och beslutet om nyval.

Men ingen väntar sig att Hamas, som vann parlamentsvalet för mindre än ett år sedan, frivilligt lämnar ifrån sig makten innan man ens fått chans att, som de själva säger, ”visa att vi är bättre på att styra än det korrupta Fatah”.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se