"Mutlagstiftningen är otydlig"

Den svenska mutlagstiftningen är så otydlig att det är svårt att i förväg veta vad som är en muta. Det anser näringslivsorganisationen Institutet mot mutor, som i dag, onsdag, lämnar ett förslag på hur mutlagstiftningen kan skrivas om och bli tydligare.

Eftersom det är fråga om en bedömning från fall till fall vad som är en gåva och vad som är en muta behövs det tydliga regler i lagstiftningen, säger ordföranden för Institutet mot mutor, Claes Beyer.

– Den är för allmän, den talar inte om vad en muta är, den ger ett högre straff för grövre brott men talar inte om vad ett grövre brott är. Den gör ingen skillnad i sin formulering mellan verksamhet i offentlig sektor och verksamhet i privat sektor och ändå är det olika bedömningar i de här sektorerna. Allt detta skapar osäkerhet och oklarhet.

Hur ska man veta då vad som är en muta och när det är en muta?

– Ja, det kan man inte veta idag, men det kommer man att få veta om man skriver om lagen och gör den tydligare och då kommer det att bli lättare att fatta beslut i enskilda fall från generella formuleringar, säger Claes Beyer, Institutet mot mutor.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".