Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Kambodja bromsar rättegångar mot Röda khmerer"

Runt 1,7 miljoner människor dog under de kommunistiska Röda khmerernas folkmord i Kambodja på 70-talet men rättegångarna mot de ansvariga har ännu inte kommit igång. En rapport från en människorättsgrupp säger att Kambodjas regering bromsar rättegångarna.

Kambodja-tribunalens talesman Reach Sambath visar rättegångssalen utanför Phnom Penh. Här ska några av samtidens värsta misstänkta krigsförbrytare ska ställas inför rätta. Bakom skottsäkert glas och med gott om plats för vanliga kambodjaner att se på.

Men det är 27 år sedan Pol Pots kommunistiska regim föll, en regim som var ansvarig för åtminstone 1,7 miljoner kambodjaners död. Många av dem fick gräva sina egna gravar innan de klubbades ihjäl, småbarn slogs ihjäl mot trädstammar på dödens fält utanför Phnom Penh.

Först kanske nästa sommar kan rättegångarna starta.

Ledare har kopplingar
Människorättsgruppen Human Rights Watch anklagar Kambodjas regering för att bromsa domstolens arbete. Ett skäl skulle vara att en del nuvarande ledare ingick i Röda khmererna.

Domstolens Reach Sambath säger att kritiken är orättvis, det tar tid för kambodjanska och internationella jurister att enas om procedurerna.

I juni kommer rättegångarna att starta, insisterar Reach Sambath. Men en ledande kambodjansk aktivist är otålig.

Kambodjas regering ägnar sig åt förhalning, den motarbetar rättegångarna, säger Theary Seng, en advokat som själv förlorade sina föräldrar i Röda khmerernas folkmord.

Anklagade kan hinna dö
Ett tiotal av de allra högsta Röda khmer-ledarna ska ställas inför rätta, är det tänkt. Men ju mer tid som går desto större är risken att de skyldiga hinner dö. Högste ledaren Pol Pot dog för flera år sedan i frihet, och en annan centralfigur, Ta Mok, dog i somras.

Ta Mok tog med sig i graven många hemligheter om Röda khmerernas folkmord och därmed minskar också möjligheten, säger hon, att få svar på frågan som nästan alla kambodjaner ställer sig: varför?

Nu hoppas Theary Seng och många andra kambodjaner matt inte fler ledare för Röda khmerernas ska hinna dö innan de ställs till svars för sina brott.

Nils Horner, Pnom Penh
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".