Nya sjukskrivningsregler ska bli tydligare

Uppdaterad 17:56
På torsdagen lämnar Socialstyrelsen och Försäkringskassan förslag till nya riktlinjer för sjukskrivningar. En viktig del i de nya riktlinjerna är att man snabbare ska agera när någon blir sjuk och att man ska ta fram tydligare regler för dem som ska hantera sjukskrivningarna.

– Inom andra områden inom sjukvården har det förekommit mycket kvalitetsutveckling, men det här är ett område som har lämnats åt sidan när det gäller att utveckla kvaliteten och det här är nu ett första steg att verkligen ta itu med kvalitetsfrågorna också när det gäller sjukskrivningar. Det säger Kjell Asplund generaldirektör för Socialstyrelsen.

Ett nytt sätt att tänka
Sjukskrivningarna kommer att bygga på försäkringsmedicinska riktlinjer, ett helt nytt sätt att tänka när det gäller sjukskrivningar, säger man på försäkringskassan.

Riktlinjerna innebär att det kommer att finnas detaljerade beskrivningar för ungefär sjuttio olika diagnoser. Riktlinjerna kommer också bland annat att rekommendera hur länga man ska sjukskriva för en viss sjukdom.

Fördelarna med systemet är att de som jobbar med sjukskrivningar kommer att göra mer lika över landet. Och därigenom ska de som sjukskrivs få ett stabilare system. En viktig del är också att man ska kunna sortera bort människor som inte ska vara sjukskrivna.

Problemet med de nya riktlinjerna är att de kan bli väldigt stelbent om man använder dem som ett recept utan att titta på den enskilda individen.

Ett säkrare system
Men på Försäkringskassan tror man att systemet kommer att bli säkrare. Och att man ska kunna fokusera mer på dem som verkligen är sjuka för att de snabbare ska kunna komma ut på arbetsmarknaden.

Curt Malmborg är generaldirektör för Försäkringskassan.

– Det blir en större säkerhet, idag är kunskapen om sjukskrivningens effekter ganska dålig, och för den enskilde patienten är ju lång sjukskrivning ingenting bra. Vi vet ju avigsidorna med detta, ofta social isolering, att man tappar självförtroendet, inte sällan går man in i sin sjukdom, man medikaliseras så det är ju väldigt viktigt att man gör tiderna så korta som möjligt, säger han.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".