Reinfeldt: Kina och Brasilien största miljöbovarna

Det är viktigare att de stora miljöutsläppen i till exempel Kina och Brasilien minskar, än att ytterligare åtgärder sätts in i Sverige. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han presenterade regeringens planer för klimatarbetet.

Fredrik Reinfeldt konstaterar att Sverige redan har minskat sina utsläpp mycket och att det är mer resurseffektivt att inrikta sig på att de stora utsläppen på andra håll i världen.

– Om vi vill möta det globala klimathotet så spelar förändringar i Kina och Brasilien allra störst roll. Sverige har kommit långt, vår andel av påverkan få växthusgasutsläppen är mycket liten, säger han.

Fel ge dåligt samvete
Sverige kan vara hur duktigt som helst på att få ner utsläppen, men om det inte minskar i de stora utsläppsländerna som till exempel Kina och USA, påverkas inte klimatet positivt i alla fall, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Och han tycker inte den enskilde svensken som kör bensindriven bil, ska inte ha dåligt samvete.

– Nej, jag tycker faktiskt inte det, av det enkla skälet att närma sig miljöfrågorna med att försöka ge människor dåligt samvete för hur de lever, tror jag är fel väg. Jag tror, med vad vi vet nu, att våra krav och anspråk på att människor måste förändra sina sätt att leva, kan dämpas, just för att vi har en så positiv teknisk utveckling, som ger miljöriktiga svar.

Men ska man då vänta tills Kina har infört begränsningar i sin trafik, till exempel?

– Vi ska samtidigt som vi konstaterar att det behövs ett globalt svar konstatera att bästa grunden för att börja är i Europeiska unionen. Det är därför Andreas Carlgren och jag har sagt att vi är beredda att verka på trettio procents reduktion i förhållande till 1990. Vi har redan sju procentenheter på väg.

Vetenskapligt råd inrättas
Kraven på svenskarna att ändra levnadssättet för att skydda miljön kan alltså dämpas, enligt statsministern. Den officiella svenska politiken för miljön riktas in på ökade krav för andra länder med stora utsläpp.

För att möta de globala miljöhoten med klimatförändringar tillsätter regeringen ett vetenskapligt råd för klimatfrågor. Dessutom bjuds företag, forskare och politiker in för att ge ett brett underlag inför regeringens miljöförslag som kommer 2008.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se