Krav på bakgrundskontroll vid anställning av personliga assistenter

En gravt funktionshindrad flicka vanvårdades fram till sin död. Flickans pappa misshandlade mamman inför barnen och tvingades därför sluta som personlig assistent åt sin dotter. När han några år senare sökte samma jobb igen var det ingen som kontrollerade hans bakgrund och han fick jobbet.

En allvarlig miss av kommunen, säger Thory Mollberg, chef för handikappomsorgen i Södertälje.

– Jag borde förstås ha tagit till mig mer information, absolut.

Men är inte det konstigt att ni först säger att den här personen är olämplig och sedan tar ni tillbaka honom? Enda skillnaden är att han har dömts för misshandel ytterligare en gång.

– Jo, jag kan hålla med om det du säger.

Varför blev det så då?

– Jag har inget svar på det, säger Thory Mollberg, chef för handikappomsorgen i Södertälje.

Ingen på kommunen kan förklara varför pappans bakgrund inte kontrollerades när han återigen anställdes till samma jobb som han ansetts olämplig för.

Han var först anställd av kommunen som personlig assistent vilket innebar att han fick ungefär 17 000 kronor i månaden för att på heltid ta hand om sin funktionshindrade dotter. Han tvingades dock sluta efter att han misshandlat flickans mamma.

Fick jobb hos privat arbetsgivare
Han sökte sig då till privata arbetsgivare och kunde därmed fortsätta som personlig assistent. När han återigen misshandlat mamman och inte längre var välkommen hos de privata bolagen gick han tillbaka till kommunen igen. Märkligt nog anställdes han då igen.

Efter Ekots rapportering under torsdagen har Kenneth Johansson som leder regeringens utredning om handikappfrågor sagt att han tycker att det ska införas krav på att kontrollera personliga assistenters brottsbelastning.

– Jag tycker att det är förfärligt och är det så att med den åtgärden kan undvika att sådana här tragiska händelser händer igen, så ska vi allvarligt pröva den möjligheten, säger regeringens utredare Kenneth Johansson.

Kan leda till förändringar i kommunen
De allvarliga fel som begicks i Södertälje kommun, under de år den 15-åriga flickan vanvårdades fram till det att hon avled i våras, kan leda till stora förändringar inom kommunen.

Som Ekot berättade på onsdagen omhändertogs aldrig flickan trots över 20 allvarliga anmälningar till socialtjänsten, där flera anmälare varnade för att flickans liv var i fara om hon inte fick bättre medicinsk vård. Två chefer har fått byta arbetsuppgifter, men hela organisationer ses nu över, säger Anders Lago, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje.

– Det är en total genomlysning av hela social- och arbetsmarknadskontoret.

När kommer den här översynen att vara klar?

– I mars-april, säger Anders Lago, kommunalråd i Södertälje.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".