Toyota kör förbi Ford i USA

Den japanska biltillverkaren Toyota kommer att köra förbi amerikanska Ford i USA nästa år. Det har Ford nu ställt in sig på i ett internt dokument som blev offentligt under torsdagen.

Det är tidningen New York Times som rapporterar om det interna dokumentet och Ford erkänner sig omkört av Toyota.

Det svider förmodligen rejält i skinnet på gamla anrika Ford att tappa ännu en position gentemot Toyota. På världsmarknaden gick japanerna om Ford redan 2003, räknat i marknadsandelar.

Ford förlorar andraplatsen
Omkörningen beräknas ske i början av 2007 och därmed förlorar Ford andraplatsen på sin egen hemmamarknad, en andraplats bolaget har haft efter General Motors sedan 1920-talet.

Fords försäljning föll med tio procent i november i USA, medan Toyota ökade med 16 procent. Höga bensinpriser och bränsleslukande modeller hos Ford förklarar tappet.

Ford är mitt uppe i en stor omstrukturering efter rekordförluster flera år i rad, och nyligen pantsattes till och med ägandet i Volvo Personvagnar när Ford tog ett gigantiskt banklån i mångmiljardklassen.

Toyota spås bli största biltillverkaren
För Toyota förutspås utvecklingen fortsätta starkt även under 2007 och det finns en allmän uppfattning bland världens bilanalytiker att Toyota kommer att gå om General Motors nästa år och bli världens största biltillverkare.

Och som ännu ett tecken på att den japanska ekonomin fått fart, publiceras nu japansk handelsstatistik som visar att just november blev en stark månad. Handelsöverskottet ökade med 54 procent jämfört med 2005 och för ökningen svarar framför allt exporten av bilar och elektronik.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".