Julstressen märks i Apotekets hyllor

I juletider får läkemedelsförsäljningen ett uppsving. Av Apotekets ökade försäljning av receptfria mediciner att döma är julen är en stressig tid. Varje år i december ökar nämligen försäljningen av lugnande och smärtstillande medel samt medel för magbesvär.

– Det är mycket krav som man själv ställer på sig, som kanske leder till att man får problem med magen, huvudvärk och liknande. Eller att man vill ha något lugnande, säger Eva Fernvall, marknadsdirektör på Apoteket.

Julen innebär inte bara goda tider för butiker och mataffärer, även läkemedelsförsäljningen får ett uppsving.

Tydlig trend
Den ökade decemberförsäljningen av lugnande och smärtstillande preparat är en trend som har varit tydlig de senaste tre åren, säger Eva Fernvall.

Förra året såldes 19 procent mer medel mot magbesvär, 15 procent mer lugnande medel och 13 procent mer smärtstillande preparat, jämfört med resten av året. Eva Fernvall räknar med att det kommer att se likadant ut i år.

En fråga om livsstil
Hon ser en risk i att människor använder sig av läkemedel för att bota julstressen, när de egentligen borde lägga om sin livsstil.

– Det viktigaste är kost, motion och sömn. Att man äter på fasta tider, att man rör sig och är ute en del, vilket vi är lite för lite den här tiden på året, och att man sover så mycket som möjligt. Jag skulle nog vilja säga till kvinnor, de som kanske stressar i det här läget, att tänka på sig själva och bryta mönster och våga sätta sig ner i stolen och våga inte ha så mycket krav på sig själva och familjen.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se