USA: Militärer åtalade för mord i Irak

Uppdaterad 06:10
I USA har fyra marinkårssoldater åtalats för att ha mördat civila i den irakiska staden Haditha förra året.

Sammanlagt åtta amerikanska marinkårssoldater åtalas för massakern i Haditha. Fyra av dem åtalas för mord, de andra fyra för inblandning i morden.

Olika versioner om vad som hände
Händelsen som nu har lett till åtal ägde rum i Haditha i Irak i november förra året. En amerikansk soldat dödades då i en explosion, men sedan går meningarna isär om vad som hände.

Enligt åtalet ska de amerikanska marinkårssoldaterna ha öppnat eld mot en bil med fem obeväpnade civila män i, och skjutit ihjäl dem.

Soldaterna ska sedan ha gått vidare till flera hus i Haditha och skjutit ihjäl ytterligare 19 obeväpnade civila, bland annat ett litet barn och en äldre man som satt i sin rullstol. Flera av irakierna ska också ha mördats när de låg och sov.

”Agerade enligt militära rutiner”
Försvaret medger att civila dödades, men säger att soldaterna agerade helt enligt militära rutiner, eftersom de trodde att de var hotade.

Morden i Haditha är ett av de värsta övergreppen som amerikanska soldater har anklagats för i Irak. I flera månader hävdade militären att 15 irakier hade dött i en explosion och att amerikanerna sedan hade dödat åtta irakier i en eldstrid.

Först när tidningen Time avslöjade att alla dödade var civila och obeväpnade inleddes en brottsutredning. Nu pågår också en utredning om huruvida militären medvetet försökte mörklägga händelsen.

Nekar till anklagelserna
Gruppbefälet Frank Wuterich ska enligt åtalet på egen hand ha mördat tolv av de civila Haditha-borna. Han åtalas också för att ha beordrat sina soldater att skjuta först och fråga sedan. Wuterich, som riskerar livstids fängelse, nekar till anklagelserna och hans advokat sa efter åtalet att Wuterich bara försvarade sina soldater eftersom de kände sig hotade.

En jury ska nu ta ställning till om åtalen ska upp till rättegång i en militärdomstol. I sådana fall riskerar flera av soldaterna att dömas till livstids fängelse.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se