Snöfattigt i Sälen.

Skistar säger upp 200 personer

Omkring 200 säsongsarbetare i Sälen bli av med jobbet eftersom det inte finns tillräckligt med snö. För två veckor sedan varslade Skistar i Sälen 250 personer och nu har varslet för 200 av dem alltså verkställts.

– I och med att de är varslade så upphör ju anställningen, men vi har ju en förhoppning om att så snart vi får snö och så snart vi får möjligheter så ska vi plocka in dem igen, säger Jonas Mareniusson, som är destinationschef på Skistar Sälen.

Men hur ser det ut med lön?

– I och med att de blir uppsagda så har de ingen lön när de blir uppsagda.

Så som det ser ut nu så går de runt 200 säsongsarbetarna utan lön och väntar på att snön och kylan ska komma så att de kan börja jobba.

– De är kvar här i Sälen. En del kanske åker hem och firar jul, men vi försöker skapa en massa aktiviteter för dem, så att de ska känna att vi bryr oss om dem.

En försiktighetsåtgärd
För två veckor sedan när varslet kom, så var facket mycket kritiskt till hur Skistar hanterade säsongsarbetarna. Då kallade Jonas Mareniusson varslet för en ren försiktighetsåtgärd som inte skulle behöva verkställas, men så blev det alltså inte.

– Det är klart att det inte är kul, men det är ju som vilken verksamhet som helst. Du kan ju inte ha människor anställda som du inte har något jobb till och betala lön, det är ju vilket företag och var du än är så är det ju på samma sätt som för alla andra, säger Jonas Mareniusson.

Jonas Ahlman, P3 Nyheter
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".