Oklart ansvar om ensamma flyktingbarn

Över 200 ensamma flyktingbarn väntar just nu på att få komma till ett långtidsboende i någon kommun. Men det är oklart vem som egentligen har ansvaret för att barnen får rätt omhändertagande.

Katharina Markuula på Migrationsverket, som ansvarar för samordningen säger att det är svårt att få kommuner intresserade.

– Vi har skickat ut till samtliga kommuner i två omgångar och gensvaret har inte varit så stort, säger hon.

Sedan i somras finns en lag som säger att det är kommunernas ansvar att ta hand om ensamkommande flyktingbarn. Men hittills är det bara 16 kommuner som skrivit avtal med Migrationsverket om att ta emot barnen.

Många tvingas vänta länge
Avtalen är frivilliga och resultatet blir att många barn måste vänta länge i ankomstkommunerna, alltså dit de först kom, för att på sikt få ett boende i en kommun som kan ta ett mer långsiktigt ansvar.

Just nu lever över 200 barn i tillfälliga boenden i de fyra så kallade ankomstkommunerna Solna, Malmö, Mölndal och Sigtuna.

Samtidigt som många kommuner säger nej har antalet ensamma flykttingbarnen som kommer hit ökat. Hittills i år har 675 barn kommit till Sverige mot 398 under hela förra året. De flesta kommer från Irak.

Kommunerna får bidrag
Alla kommuner får bidrag för de barn de tar om hand och för dem som senare får uppehållstillstånd.

Men Britta Rundqvist, ansvarig för bland annat integrationsfrågor på Sveriges kommuner och landsting, hävdar att det inte alls täcker alla kostnader.

– En alldeles för stor del av den summan som kommunerna får, går ju till själva försörjningen, så allt det andra som hör till introduktionen finns det då inte resurser över till. Flyktingpolitik är en statlig angelägenhet, det är ingen kommunal angelägenhet. Det är staten som fattar beslut om hur de reglerna ska gå till, säger Britta Rundqvist. 

Uppdraget ska bli tydligare
Regeringen håller med Sveriges kommuner och landsting att det inte fungerar ordentligt, men planerar ingen lagändring. Däremot ska de göra ett förtydligande av Migrationsverkets uppdrag.

Anders Ahlqvist är enhetschef för Migrationsfrågor på UD.

– Vi kommer att ge Migrationsverket i uppdrag ett ännu tydligare mål inför nästa år, att teckna överenskommelser med tillräckligt många kommuner för att emot de ensamkommande barnen för att försöka få fram så många platser som behövs, säger Anders Ahlqvist.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".