Misstankar om korruption i Obolhärvan

Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption ska granska elitidrottssponsorn Obol Investment. Exakt vilken brottsmisstanken är vill åklagare Christer van der Kwast inte avslöja.

– Det är en kombination av den information som finns och som har funnits i massmedia en tid, och en del tillkommande information som har gjort att Ekobrottsmyndigheten och jag har kommit till en slutsats som nu gäller, nämligen att vi ska gå igenom en del grundmaterial och sedan se om det finns anledning att inleda någon förundersökning, säger Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Det är ingen som öppnar när Ekot knackar på dörren till den vita tegelvillan i Gustavsberg utanför Stockholm där är en av de två huvudmännen bakom Obol Investment är skriven. Men de senaste veckorna har varken idrottsklubbar eller media haft någon större framgång i att få tag på dem.

Kom inte till möte
Till Finansinspektionen möte i veckan dök företrädarna inte heller upp, något som fått Luleå hockey och också Plannja Basket att säga upp sina avtal. Upplägget gick ju i grunden ut på att Obol, mot att man sponsrade de två idrottsföreningarna och dessutom svenska basketligan, fick tillgång till klubbarnas nätverk av spelare och företag som Obol erbjöd sig förvalta pengar åt.

Nu är det upplägget föremål för utredning. Något registrerat bolag i Schweiz eller tillstånd att förvalta pengar fanns aldrig. Men uppgifterna om exakt vad åklagarna misstänker är knapphändiga.

– Min del av det är den korruptionsaspekt jag talar om. Med den utgångspunkten kommer jag att ta in det material som belyser de frågor jag har att fundera på, säger Christer van der Kwast.

På vilket sätt finns det en korruptionsaspekt på det här?

– Du kan inte få mig att svara på den frågan. Jag brukar säga att av utredningstekniska skäl kan jag inte gå in på det. Det är verkligen alldeles sant i det här fallet.

Varför man också tittar på möjlig förekomst av korruption i fallet eller om man tänker granska hur klubbarnas kontrakt med Obol kom till stånd, det vill van der Kwast alltså inte gå in på.

Obesvarade frågor
Någon kontakt med personerna bakom Obol fick inte Ekot idag heller. Frågorna kvarstår; Hur mycket pengar har investerats i Obol? Och när ska pengarna betalas tillbaka?

Bara Luleå hockey har idag sex spelare som tillsammans vill få ut omkring åtta miljoner kronor som man placerat i vad spelarna trodde var ett solid schweizisk finanskoncern, men som idag enligt flera bedömare snarare verkar ha handlat om ett par privatpersoner och en hemsida.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".