Tält vid Saint Martin-kanalen.

Kampanj för hemlösa i Paris

I Paris pågår en omfattande kampanj för alla de många hemlösa i den franska huvudstaden. Ungefär 150 tält har satts upp av organisationen Don Quijotes barn längs med kanalen Saint Martin mitt i hjärtat av världsmetropolen, där både de hemlösa och de som vill visa sin solidaritet nu sover.

– Det kommer fler tält. Men tälten är inga hem, de ger bara alla som sover ute året om lite skydd, ropar Augustin Legrand i megafonen ut här över kanal Saint Martin.

På båda sidor kantas den av det ena röda tältet efter det andra.

Uppmanas prata med medier
Legrand har tagit initiativet till denna solidaritetsaktion för att göra de hemlösa synliga och få politikerna att reagera.

Till de förbigående ropar han, ”köp ett tält och kom hit” och till de hemlösa säger han ”berätta för medierna som är här, driv er sak”.

Blir kvar
En efter en kommer spontant fram. En ung man Eric med snusnäsduk på huvudet säger att han tänker stanna både över jul och ända över presidentvalet i april om så behövs. Vad gör han då i jul?

– Ingenting. Har man inga pengar kan man inte fira jul, svarar han och hans blick stannar till lite, som om han minns något.

– Frankrike har många fattiga, fortsätter han.

Miljoner är fattiga
Den officiella statistiken säger att närmare 7 miljoner fransmän, omkring 11 procent lever under fattigdomsstrecket på 7 250 kronor i månaden.

Vid ett bord tar flera män glupskt för sig av mat och kaffe, som bjuds. De skämtar grovt om inrikesminister Sarkozy.

Hemlös utan drogproblem
57-åriga Joseanne är också hemlös men sover tills vidare i ett katolskt mottagningscenter. Hon ser fräsch ut med klar hy och har aldrig haft några drogproblem.

Hon förlorade först jobbet på ett apotek och tappade undan för undan allt. Vännerna tröttnade och av stolthet försökte hon sova på gatan.

– Jag sov inte, var hungrig, rädd och trött. Självmordet var nära, säger hon.

Hon har inte ens berättat om sin situation för sin son.

Enligt tidningen Metro tidigare i höstas arbetar en tredjedel av de hemlösa i Paris. Men med en låg lön och ett krav på tre månaders förskottshyra plus avgifter så går drömmen om eget boende ofta i krasch.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".