President Ahmadinejad.

Ilska i Iran efter FN-resolution

Uppdaterad 16:45
Iran reagerar ilsket och drastiskt på beslutet i lördagskväll i FN:s säkerhetsråd att införa sanktioner mot landet. Irans president Mahmoud Ahmadinejad varnar nu de länder som stödde FN-resolutionen.

”Det är bara en papperslapp”, så avfärdar den iranske presidenten på söndagen resolutionen som ett enhälligt säkerhetsråd röstade igenom. Ahmadinejad säger att sanktionsåtgärderna inte kommer att skada Iran, däremot varnar han alltså de länder som står bakom beslutet, och säger att de snart kommer att ångra sig.

Iran anklagas av framför allt USA för att försöka utveckla kärnvapen något som Teheranregeringen förnekar.

Utökar urananrikningen
De iranska reaktionerna handlar inte bara om hårda verbala utspel, utan enligt landets chefsförhandlare i kärnenergifrågor, Ari Larijani, kommer landet direkt börja arbetet med att drastiskt utöka sin urananrikning genom att inleda färdigställandet av 3 000 centrifuger som används just för anrikning.

En talesman för det iranska utrikesdepartementet gör samtidigt klart att landet inte längre kommer att samarbeta i samma omfattning som tidigare med det internationella atomenergiorganet IAEA, men vad förändringen konkret innebär framgår inte av uttalandet.

Det spekuleras dock i att de styrande i Teheran kommer att begränsa IAEA:s möjligheter att utföra inspektioner av Irans kärnanläggningar.

Väntad reaktion
Reaktionen från Teheran var väntad mot bakgrund av att diskussionerna om sanktioner pågått länge i FN, vissa analytiker menar också att de hårda utspelen är en del av ett inrikespolitiskt spel, där president Ahmadinejad vill vinna opinionspoäng på hemmaplan.

Resolutionen i FN, som alltså bland annat innebär stopp för export av vissa varor som kan komma att användas vid kärnvapentillverkning, blev efter invändningar från främst Ryssland i slutänden mer urvattnad än vad till exempel USA hade önskat sig.

USA kräver hårdare tag
Det amerikanska utrikesdepartementet har också redan gjort klart att USA kräver än hårdare tag, bland annat att vill Bushregeringen att EU, Japan, Kina och Ryssland slutar låna ut pengar till Iran.

USA får stöd i sin mer hårdföra linje av bland annat Israel. Andra länder, till exempel Ryssland och Japan, vill att världssamfundet nu avvaktar och först ser vad sanktionerna leder till, och de förespråkar nya samtal med Teheranregimen.

Den iranske presidenten Ahmadinejad säger att vare sig västvärlden gillar det eller inte, så är Iran en kärnenergistat och det ligger i dessa länder intresse att leva tillsammans med Iran.

Anders Ask
anders.ask@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".