Många handlade julklappar i sista stund

Julhandeln har i år slagit alla rekord. Totalt beräknas vi handla för runt 52 miljarder kronor, enligt Handelns utredningsinstitut. Och i dag, på julafton, när julruschen mattats i butikerna passar många på att göra de sista inköpen.

En av dem som var ute i sista stund var Björn Ambolt i Stockholm, som bland annat hittade en cd-skiva.

– Bear Quartet, jag har aldrig hört dem själv men den ska vara önskad av en viss person, säger han.

Brukar du vara ute så här sista dagen och handla julklappar?

– Ja, 23:e och 24:e december brukar jag vara ute av tradition.

Men butikerna stänger ju snart, tror du att du hinner?

– Ja, här har jag handlat klart om en timme. Sen åker jag hem och byter om, slår in julklapparna och klockan tre är man klar.

En av dem som var ute tidigt på julaftonsmorgonen och köpte de sista klapparna var Caroline Sjöblom. Efter inköpen i butikerna i centrala Stockholm hade hon tid att lägga upp händerna på Patricia Kythos bord och i lugn och ro få sina få sina naglar fixade och putsade.

– Jag var här i tid och handlade det sista, så nu är allt klart så nu kan jag njuta, säger hon.

Betydligt glesare mellan kunderna var det på pappershandeln där David Öqvist jobbar. Presentpapper är storsäljaren så här på julafton. Det är femte julen som David jobbar och han har inget emot att ställa upp och tjäna några kronor extra.

– Jag har ställt upp mycket för dem som behöver vara hemma på julen eftersom jag inte har något behov av att vara hemma.

Så du ser det lite som en social insats, dina kollegor får vara hemma och du jobbar?

– Ja, ett julmirakel ser jag mig själv som.

En som gör betydligt sämre affärer när julruschen mattats är Marco Saarinen, som står vid Sergels torg och säljer Situation Stockholm. Han har 20 tidningar kvar i sin kartong att sälja, innan han ska träffa en kompis som även han är hemlös, och som han ska tillbringa resten av julafton med.

– Jag har sålt tre tidningar, det är inte så mycket, jag tror att folk kommer lite senare. I går gick det jättebra, då köpte alla tidningen, säger Marco Saarinen.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se