Kungen talade om invandring och ledarskap

I sitt jultal på juldagen talade kung Carl XVI Gustaf om invandringen till Sverige, och han önskade att alla ska känna sig välkomna, som kommer till Sverige för en kortare eller längre tid.

Kungen konstaterade att det brukar uppstå spänningar och konflikter när folk flyttar mellan olika länder.

– Historien kan berätta om många konflikter som följt i spåren av in- och utvandring. Vår tid är dessvärre inget undantag. Naturligt uppstår spänningar när människor med olika bakgrund och levnadsmönster kommer samman. Dessa möten kan ge oss erfarenheter som berikar, men de kan också frammana osäkerhet och oro, sade kung Carl XVI Gustaf i talet.

Talade om behovet av förebilder
Kungen sade att det behövs förebilder, råd och vägledning för att minska spänningarna som uppstår. Det behövs samtal om värderingar och om hur vi vill att samhället ska styras.

Kungen sade att han träffat många eldsjälar och hjältar som tjänar som förebilder till exempel idrottsmän och ledare för olika organisationer.

– I storstädernas förorter, där ungdomar från olika kulturer och religioner lever, har jag mött unga och äldre ledare som gör fantastiska insatser för att lära ut vad just tolerans och respekt för andra betyder. För bara några veckor sedan hade jag möjlighet att möta organisationen Lugna Gatan och följa dess värdefulla arbete på plats i Husby och Akalla utanför Stockholm en vanlig vardagskväll. Det var en tänkvärd upplevelse.

Tackade för födelsedagspresent
Kungen tackade också för sin födelsedagspresent på 60-årsdagen, Stiftelsen Ungt ledarskap som ska uppmuntra unga att med humanistiska värderingar, ta på sig ledande uppgifter för att förverkliga principerna som fria, demokratiska samhällen vilar på.

– Vackra ord och stolta paroller är inte mycket värda, om vi inte hjälps åt att omsätta dem i handling, i de sammanhang vi lever och verkar.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se