20-årig yrkesfiskare optimistisk inför framtiden

Antalet yrkesfiskare fortsätter att minska. Enligt Fiskeriverket är nu 1 881 yrkesfiskare verksamma, jämfört med för tio år sedan då det fanns 3 357 yrkesfiskare i Sverige.

Men det finns ändå de som väljer att bli yrkesfiskare som Jonas Andersson på Vinön i Hjälmaren.

– Under den här lådan har jag en stor gädda, den vägde över åtta kilo. Sådana är inte så roliga att få i nätet, för de har sönder ganska mycket.

Vem köper en så stor gädda?

– Det är väl fransmännen. Jag skulle inte vilja ha den.

Jonas Andersson är 20 år och en av de yngsta yrkesfiskarna i Sverige. Han står inne i kylrummet där lådor med gädda samsas med lådor med gös. Morfar var yrkesfiskare, precis som Jonas Anderssons morbror, som han delar kylrum med. Annars har han en egen båt som han åker ut med på Hjälmaren.

– Man jobbar när man vill, även om det blir mycket så rår man över sig själv. Det är det som är tjusningen.

Och vad är det värsta?

– Dåligt väder och när det blåser och regnar och ibland så måste man ju bara ut, säger Jonas Andersson.

Framför allt har det blivit färre yrkesfiskare längs kusterna men även de yrkesfiskare som fiskar i insjöarna har blivit något färre. Men Jonas Andersson har ändå framtidstro, jämfört med många andra kollegor i Östersjön och i Skagerrack och Kattegatt.

– Torsken håller ju på att bli utrotningshotad, så det finns inte så mycket att fiska på då. Här i Hjälmaren har vi förmånen att ha väldigt bra med gös och kräftor, så att vi kan sälja våra produkter till ett bra pris. Både gösen och kräftorna har slagit alla rekord i år, säger yrkesfiskaren Jonas Andersson på Vinön i Hjälmaren.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se