En student utanför internatskolan i östra Aceh.

Indonesien drabbas av översvämningar

Indonesien var det land som drabbades hårdast av flodvågskatastrofen speciellt Aceh-provinsen på ön Sumatra. Nu två år efter tsunamin drabbas Sumatra av översvämningar igen. Hundratusentals människor tvingas fly från sina hem.

Enligt indonesiska myndigheter har vattnet nu börjat sjunka tillbaka men omkring 110 människor beräknas ha dött och 300 000 personer har flytt från sina hem på ön Sumatra.

Det är årstidens häftiga regn i kombination med skogsskövling som har orsakat översvämningarna. Värst drabbad är östra delen av Aceh-provinsen.

Odlingar, fiskdammar och hela byar har förstörts av vattenmassorna och räddningsarbetet går långsamt eftersom broar och vägar har raserats.

Den indonesiska armén och hjälporganisationer flyger ut mat och förnödenheter till flyktingarna som bor i tältläger eller hos släktingar. Under dagen kommer räddningsarbetarna framför allt att försöka få ut mat och rent vatten till de nödställda.

Aceh-provinsen var det område som drabbades hårdast av tsunamin 2004: 170 000 av Aches invånare dog då.

På juldagen begärde FN 14 miljoner kronor för att kunna ta hand om flyktingarna efter årets översvämning i Indonesien.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".