Brittisk pedofilrädsla skärper kontrollen

I Storbritannien har rädslan för pedofiler lett till att många lekparker har infört regler för vem som får komma in.

Inga vuxna utan barn är välkomna - och på vissa ställen finns det till och med vakter som övervakar områdena.

– Jag tycker det är säkert - säkert för barnen och för mig. Man vet ju inte vem som är vem nuförtiden, eller hur?

David Jones försöker hålla koll på sina tre barn, som springer omkring i Princess Dianas lekpark i Kensington gardens. En inhägnad park med sjörövarskepp, indiantält och instrument, där barnen kan skapa musik genom att trampa på tangenter.

Vuxna utan barn förbjudna
Och där precis som i många andra lekparker, är vuxna utan barn förbjudna att komma in. På helgerna övervakas stället av vakter.

Lucy Gray är där med sin son.

– Det finns bra skäl för att inte tillåta vuxna i en park, om dom inte har med sig ett barn eller är i sällskap med någon som har barn, säger hon.

Kontrollera partners
Just nu diskuteras en rad förslag för att stoppa pedofiler i Storbritannien. Bland annat funderar regeringen på om ensamstående mammor ska kunna få hjälp med att kontrollera sina nya partners. Detta efter ett antal uppmärksammade fall där pedofiler har inlett relationer med kvinnor - och sedan förgripit sig på deras barn.

För första gången i Storbritannien hängs också dömda pedofiler ut med namn och bild på en webbsida, som regeringen står bakom.

Det har väckt en viss debatt  - Patricia Chrysler som är och gungar med sin son är lite kluven.

– Å ena sidan skulle jag vilja veta, å andra sidan tycker jag att vi skyddar våra barn så mycket och det här skulle göra oss ännu mer beskyddande, säger Patricia Chrysler.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".