Ny kylteknik gör ishallen miljövänligare

I Katrineholm finns en nybyggd ishall vars kylteknik väcker nyfikenhet såväl i Sverige som utomlands. På Svenska ishockeyförbundet är man intresserad av systemet i omställningen mot mer miljövänliga ishallar. Kylningen i många av dagens ishallar bygger på gammal teknik som slukar mycket el.

– Någon gång i början på nästa år räknar jag med att de första utländska studiebesöken kommer, säger Jonas Thorsell, fritidschef i Katrineholms kommun.

Den ser det ut som vilken annan ishall som helst, men under isen i den nya hallen i Katrineholm göms det som gör den intressant. Kylämnet i kopparrören under isen är nämligen koldioxid.

Koldioxid är inte lika energikrävande att pumpa runt som ammoniak och de trögflytande ämnen som kyler de flesta konstisar idag.

Sparar pengar
Koldioxidkylningen drar mindre el och sparar därmed pengar åt Katrineholms kommun, som äger hallen. Det gör hallen runt 25 procent billigare än om man använt den äldre kyltekniken, säger fritidschefen Jonas Thorsell.

– Normal kostnad för att driva en ishall är en dryg miljon, så vi kan säga 250 000 till 300 000 kronor billigare för kommunen. Men för oss alla människor sparar vi också elva ton koldioxid i atmosfären genom att välja det här systemet eftersom det drar mycket mindre el.

Ishallen i Katrineholm är Sveriges 313:e. Den invigdes i början av december och kostade knappt 40 miljoner kronor att bygga. Ishockeyförbundet planerar nu ett besök i hallen för att se om det finns lösningar som andra hallar kan ta efter för att bli energisnålare och bättre för miljön.

Duscharna värms på annat sätt
Ishallen är självförsörjande när det gäller uppvärmning av omklädningsrum och andra ytor, genom att överskottsvärmen från pumparna tas till vara. Men det finns en del i hallen där kommunen inte vågat lita på det egna systemet, utan köper in värme, säger Jonas Thorsell.

– Vi använder fjärrvärme till duscharna, för vi kan inte tvärsäkert säga att alla skulle få duscha i varmt vatten annars, säger Jonas Thorsell.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".