Instabil ekonomi oroar franska presidentkandidater

Fransk ekonomi har under 2006 varit instabil, vilket gör flera kandidater inför presidentvalet nervösa.

I våras tog tillväxten fart rejält och till och med överraskade marknaden, men sedan följde det tredje kvartalet, som plötsligt blev oväntat dåligt. Franska politiker har menat att den mycket starka euron försvårar.

Barnen står vid de rörliga julfönstren utanför varuhuset Galerie Lafayette i Paris och studsar av glädje. Nu är det jul och nyårshelg och för dem har pengar ännu inte börjat skapa huvudvärk.

Siffrorna besvärande
Men för de franska politikerna som kandiderar till presidentvalet i april är siffrorna för fransk ekonomi mer besvärande.

Bytesbalanssiffrorna pekar på att exporten gått dåligt 2006 och att franska företag förlorat i konkurrensen med utländska företag. Nyligen missade energiföretaget Areva en order till Kina i konkurrens med Westinghouse och andra stora utlandsbeställningar har försvunnit framför näsan på fransmännen.

Nyhetsbyrån Reuters citerar banken Société Génerale och skriver att underskottet i utlandsaffärerna 2006 blivit kring 300 miljarder kronor eller två procent av BNP.

Ekonomiska tillväxten har stannat
Den ekonomiska tillväxten har stannat i underkant av prognoserna på 2 till 2,5 procent säger finansminister Breton, som dock nöjt meddelat att arbetslösheten sjunkit till förmodligen 8,6 procent. Antalet personer utan jobb blir färre och till sommaren tror han att arbetslösheten blir 8,2 procent.

Köpkraften, den urholkade köpkraften, är dagligen ett samtalsämne mellan fransmän. De två hetaste presidentkandidaterna Ségolène Royal och Nicolas Sarkozy har båda menat att valutan, den starka euron, spökar och har därför föreslagit att euroländernas politiker borde ha ett inflytande på den Europeiska Centralbankens beslut.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".