Tullen beslagtog 1 100 kilo kokain

Ett av de största svenska beslagen av kokain gjordes av tullen i Göteborg strax innan jul. Det rör sig om mer än ett ton kokain som var på väg till Polen.

– Beslaget är cirka 1 100 kilo, säger Frank Ranieli, chef för tullkriminalen i Göteborg.

Var exakt påträffades kokainet?

– I Skandiahamnen i flera containrar, men vi kan inte gå in på hur det var förpackat eller något sådant.

I containrar som kom ifrån?

– Från Venezuela.

Kokainet skulle till Polen, och det var tack vare ett samarbete mellan polsk polis och den svenska tullen som det upptäcktes i Göteborg.

Kokainet byttes ut mot ett vitt pulver och skickades vidare till det polska staden Szezcin, där tre män greps när de skulle möta lasten.

– Istället för narkotikan kom mjöl till Polen och tre män som tog emot skeppet greps här, säger Robert Slejinski på åklagarkammaren i Szezcin.

Rekordstort beslag
Beslaget är ett av de största som den svenska tullen någonsin gjort. På gatan kostar ett gram kokain 800 kronor, och det gör att lasten i containrarna är värd nästan 900 miljoner kronor, enligt den svenska tullen.

Det tidgare enskilt största kokainbeslaget gjordes 1999 och var på 420 kilo. Även det påträffades i en container i Göteborg. Totalt beslagtog den svenska tullen drygt 176 kilo kokain mellan 2000 och 2005.

Sverige bilr transitland
Sverige kan vara på väg att bli ett transitland för narkotika, enligt regeringens narkotikapolitiska samordnare, Björn Fries.

– Det finns anledning att tro att Sverige inte bara är ett land där narkotikan konsumeras, utan vi vet sedan tidigare beslag i södra Sverige som inte varit syftade för Sverige utan bland annat ska gå vidare till Norge, att vi är emellanåt ett transitland, säger Björn Fries.

I Polen växer marknaden för kokain, säger Robert Slejinski. För tio år sedan var Polen nästan enbart ett transitland för kokainsmugglare, nu finns en marknad bland polackerna själva.

– Men nu finns det folk som köper kokain även i Polen, säger Robert Slejinski.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Mia-Marie Lunden
mia.lunden@sr.se

Peter Stenberg, SR Göteborg
peter.stenberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".