Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Justitieminister Ask har förtroende för JK

Publicerat onsdag 27 december 2006 kl 16.57
Ask.

Justitieminister Beatrice Ask säger att hon har förtroende för justitiekansler Göran Lambertz, även om hon beklagar tonläget i debatten.

JK har fått hård kritik för sina uttalanden om brister i svenskt rättsväsende av den förre justitieministern Thomas Bodström.

– Det är så att justitiekanslern har en självständig ställning i många frågor och kan komma med synpunkter på myndigheter och processer. Det ligger i hans uppgift. Det är klart att man ska ha förtroende även när de har kritiska synpunkter. Jag tycker inte att det är så märkvärdigt att det finns en debatt, säger Beatrice Ask.

Kontroversiellt projekt
JK Göran Lambertz har initierat ett projekt för att undersöka rättsäkerheten i brottmål, hos polis, åklagare och i domstol, utifrån elva fall där fängelsestraff har upphävts.

Medan granskningen pågick kritiserade Göran Lambertz rättsväsendet, men flera ledande jurister har anklagat Göran Lambertz för att vara alltför svepande när han bland annat påtalat att det sitter oskyldigt dömda i svenska fängelser.

Även den förre justitieministern Thomas Bodström har krävt besked av Beatrice Ask om Lambertz framtid.

– JK ska peka på brister och han ska också agera på ett sätt som gör att rättssäkerhetsfrågorna drivs framåt, men med sina svepande formuleringar får det bara motsatt effekt. Istället för att diskutera rättssäkerheten blir det ständiga konflikter mellan JK och andra delar av rättssystemet för att han uttrycker sig och kritiserar på det sätt som han gör, säger Thomas Bodström.

Sakfrågorna viktigare
Beatrice Ask ska träffa justitiekansler Lambertz efter nyår för att få mer information om rättssäkerhetsprojektet.

Hon vill inte att sakfrågorna ska komma i skymundan för en debatt om JK själv.

– Jag tycker att det vore förfärligt om vi inte hade diskussion om rättsväsendet och rättsprinciper. Jag är rätt lugn med att debatten förs. Sedan är det så att justitiekanslern måste åtnjuta förtroende hos olika myndigheter och för det arbete , som bedrivs. Det lägger lite sordin på de yvigaste gesterna, men det är upp till justitiekanslern att bedöma. det tror jag nog han klarar, också, säger justitieminister Beatrice Ask.

Så JK ska fundera på hur han lägger orden?

– Det ska vi alla göra, säger Beatrice Ask.

Annika Digreus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".