Elektronikkedjor får kritik för prissättning

Det är hård priskonkurrens mellan hemelektronikkedjorna, framförallt nu under mellan-dagsrean. Men kan vi lita på att prissänkningen är så stor som butiken uppger, och att det ordinarie priset inte höjts för att konsumenter ska lockas av stora rabatter?

Harriet Öholm från Stockholm, som är ute i shoppingsvängen, har sina misstankar om att butikskedjorna ibland luras med hur stor prisrabatten är egentligen.

– Ja, jag tror faktiskt det, för att det är så många olika modeller och beteckningar, så att om man söker på nätet och har sett ett pris, så finns oftast inte det sen, säger Harriet Öholm.

Anklagas för fusk
I en direktreklamskampanj går nu hemelektronikkedjan Hifi-klubben ut med kritik mot de övriga butikskedjorna i branschen.

Kritiken i kampanjen går ut på att konkurrenterna fuskar vid prissättning och sätter ett högre ordinarie riktpris, för att reapriset ska verka billigare än vad det egentligen är.

Patrik Fernqvist är Sverigechef på Hifi-klubben.

– Vi är trötta på att se det här i branschen. Att man har ett pris dagarna före jul, och man kanske till och med har höjt priset efter jul, inför mellandagskampanjen, för att få sitt reapris att framstå som vassare, säger han.

”Det gäller inte längre”
Max Hamberg på Expert avfärdar bestämt kritiken från Hifi-klubben och säger att det inte finns någon sanning bakom kritiken, åtminstone inte nu längre.

– Jag skulle gissa att det är ett ganska bra PR-trick, plus att man försöker svartmåla de stora kedjorna som tidigare använt sådan här teknik, men det är en teknik ingen av de stora kedjorna nu skulle använda, säger Max Hamberg på Expert.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se