"Sänkt förmögenhetsskatt påverkar småbolag negativt"

Aktieinnehav i de mindre företagen på Stockholmsbörsen har fram till i dag varit undantagna från förmögenhetsskatt. När regeringen vid årsskiftet sänker, och under mandatperioden vill ta bort, förmögenhetsskatten så kommer det påverka de mindre bolagen negativt.

Det menar Investeringsbanken Remium som är specialiserad på mindre börsföretag.

– Paradoxalt så får det den här konsekvensen, att det kommer att minska intresset för de små bolagen, och det är negativt. Minskade intressen för kapitalmarknaden hos småbolag innebär en mindre effektivitet, och därmed får det här konsekvenser på nyföretagandet och på jobben i sin tur, säger Petra von Rohr på investeringsbanken Remium.

Negativa konsekvenser
Från Näringslivet sida har förmögenhetsskatten länge beskrivits som ett stort hinder för att skapa tillväxt och nya jobb.

Men enligt Petra von Rohr på investeringsbanken Remium kan alltså även ett borttagande få negativa konsekvenser för just småföretagen som regeringen säger sig måna extra mycket om.

Fram till i dag har den som äger aktier i de mindre börsbolagen sluppit förmögenhetsskatt på innehavet. Och den skatteförmån det har inneburit jämfört med de stora börsbolagen har varit viktig för småbolagens möjlighet att locka kapital och investerare, enligt Petra von Rohr.

– Vi kan ju se på statistik att i december går den här sektorn upp 3,5 procent mer än övriga börsen. Det är ju en konsekvens av att folk dra skattemässiga fördelar. Men de ligger kvar sen i januari, det här tar de in i den här sektorn, säger hon.

I näringslivet generellt så har det länge krävts slopad förmögenhetsskatt, men nu när man gör det kommer det ändå klagomål. Vad säger du om det?

– Det här inget klagomål, vi tycker att det är bra att man tar bort förmögenhetsskatten. Men paradoxalt nog får det den här konsekvensen för småbolagen och vi efterlyser åtgärder som kan motverka det här minskade intresset för småbolagen. Gärna ytterligare skattesänkningar till småbolagens fördel.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".