Nya spelautomater trotsar spelmonopolet

En ny typ av spelautomater håller på att sättas upp i restauranger och tobaksaffärer, trots det svenska spelmonopolet. De är olagliga, enligt Lotteriinspektionen. Men företagen bakom menar att förbudet inte gäller och vill att lagen prövas.

– Maskinen tar emot sedlar och mynt, och de pengarna registreras på en server som befinner sig inom EU, säger Jens Göransson, grossist och handlare med spelautomater.

Är det en spelautomat?

– Utseendemässigt är den gjord så att den ser ut som en spelautomat. Per definition är det ingen spelautomat utan en internetterminal vars ända syfte är att man ska kunna spela på det här internetspelet.

Placeras ut hos tobakshandlare
Mellan 500 och 1 000 spelmaskiner ska tas in till Sverige och placeras ut hos tobakshandlare, i restauranger och andra lokaler det närmaste året, enligt planerna hos ett brittiskt och ett tjeckiskt företag Jens Göransson samarbetar med. Än så länge finns 26 av dem i landet.

De stora stålblanka spelterminalerna ser ut ungefär som Svenska Spels terminaler ett spel kostar från en femma och högsta vinsten ska vara 30 000 kronor.

Jens Göransson hävdar att den svenska lotterilagen inte gäller, bland annat därför att Sverige missat att underrätta EU när lotterilagen ändrats och att till exempel en ny EG-dom mot Grekland visar att spelautomatsmonopolet inte är tillåtet.

EU-kommissionen kritisk till lotterilagen
Även EU-kommissionen är kritisk till lotterilagen. För två år sedan angrep den Sverige i ett första brev om misstänkt fördragsbrott och för två veckor sedan skickade kommissionen ett nytt brev med kraftigare anklagelser, bland annat om att Sveriges motiv om sociala hänsyn bara är svepskäl för att staten ska tjäna pengar.

En prövning av lagen kan väntas, Lotteriinspektionen tänker polisanmäla första terminal den får kännedom om, säger chefsjurist Håkan Hallstedt.

– Den svenska lotterilagen och automatspelslagen som reglerar automatspel gäller ju fortfarande och det är inte tillåtet att ställa ut spel till allmänheten utan att ha erforderliga tillstånd, säger han.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se