IKEA:s vinst avslöjad av Kamprad själv

Möbeljätten IKEA:s ägare Ingvar Kamprad har själv råkat avslöja hur mycket pengar som företaget tjänar, och det är inte några dåliga siffror precis.

25 miljarder kronor blev vinsten för det brutna räkenskapsåret september till augusti, på en omsättning på 160 miljarder kronor. Koncernen har fördubblat försäljningen sedan 1999.

Ingvar Kamprad råkade försäga sig när han för personalen vid sitt traditionella jultal i Älmhult berättade om vinsten, rapporterar Smålandsposten.

Skolmatematik
Fast det krävs lite räknande för att komma fram till vinstsiffran. Vad han sa var nämligen att IKEA har betalat drygt 6,5 miljarder kronor i skatt, vilket utgjorde 25,3 procent av vinsten. Det ger drygt 25 miljarder i vinst.

Vinsten fördubblades jämfört med året innan, och därmed kan man säga att IKEA också har haft ett kanonår bakom sig.

Bland de stora
Andra stora svenska företag med kanonår är Ericsson som toppar vinstlistan för 2005 med 33,3 miljarder, följd av Vattenfall på 26,3 miljarder och banken Nordea med 21,6 miljarder. Volvo tjänade 18 miljarder men hade högsta omsättningen, 231 miljarder.

IKEA:s vinst kan jämföras med vinsten för de fyra storbankerna 2005: de fick tillsammans ihop 61,3 miljarder, IKEA drygt 25 alltså.

Utländskt i topp
Listan toppas av svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca som tjänade 51 miljarder kronor 2005, fast det svenska är numera ganska litet där.

2006 års vinster kommer i de allra flesta fall att bli ännu högre.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.