Får inte säljas till personer under 18 år.

Dålig tillsyn av fyrverkeriförsäljning

För att hindra att ungdomar får tag på och skadas av nyårsraketer ska polisen ha tillsyn över de butiker som säljer fyrverkerier. Men många butiker inspekteras aldrig. I Stockholms län besöker polisen bara drygt var femte försäljningsställe, visar en rundringning som programmet P4 Extra har gjort.

Liv Söderström i Tyresö miste sin son Andreas efter att en butik sålt fyrverkerier till honom fast han inte var 18 år.

– Det är svårt att acceptera att livet kan förändras på en enda sekund. Andreas gjorde ett fel under en enda sekund och det innebar att hans liv tog slut och att det påverkar våra liv som ska fortsätta, säger hon.

Polisen ska kontrollera
Det är polisen som ska kontrollera att butiker som säljer nyårsraketer har tillstånd och att de sedan följer de regler som finns.

De är till exempel att fyrverkerier inte ligger framme på disken och kan stjälas av ungdomar, att det finns utbildad personal och att man inte säljer till personer under 18 år.

P4 Extras rundringning till polisenheter i 17 av landets 21 län visar att tillsynen är olika högt prioriterad.

På Gotland kontrolleras alla
På Gotland får samtliga butiker ett besök nu i dagarna medan man i Malmö kontrollerar hälften av butikerna.

– Det beror på resursbrist och tidsbrist. Det finns ingen möjlighet, säger Jan Währing, polisinspektör i Malmö.

I Västerås finns i år inga planer på att inspektera något försäljningsställe. 

150 inspekteras i Stockholm
I Stockholms län, där 700 butiker har försäljningstillstånd kommer bara 150 att kontrolleras, enligt Patrik Jansson på tillståndsenheten.

– Vi vill ju gärna att alla ska få ett besök för att försäljningen ska bli säker. Men det beror ju helt enkelt på att vi har för lite personal under de här dagarna för att hinna med alla butiker, säger han.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är tråkigt att det är så. Det är ändå en så pass viktig sak eftersom det kan orsaka en väldig stor förödelse om det här inte sköts på rätt sätt. Det har vi sett exempel på tidigare med olyckor som har skett, säger Patrik Jansson.

I den butik som 17-årige Andreas Söderström köpte en nyårsraket hade man inget tillstånd överhuvudtaget.

– Jag levde nog i den tron att han inte skulle få tag i några fyrverkerier för han var faktiskt inte 18 år, säger hans mamma Liv Söderström.

Jonas Alsgren, P4 Extra
jonas.alsgren@sr.se

Micha Arlt, P4 Extra
micha.arlt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".