Finland får godkänt som EU-ordförande

Om några dagar lämnar Finland över EU:s ordförandeklubba till nästa ordförande, Tyskland. Finland har haft flera mycket komplicerade frågor på sitt bord under hösten men får relativt gott betyg för sitt ordförandeskap.

EU:s medlemsförhandlingar med Turkiet och svårigheterna att få igång förhandlingar med Ryssland om ett utökat partnerskap har vållat det finska ordförandeskapet svårt huvudbry.

Ordnade en kompromisslösning
Finland lyckades inte övertala turkarna att öppna hamnar och flygplatser för grekcypriotisk trafik men får ändå beröm för att de sydde ihop en kompromiss om hur de problematiska medlemsförhandlingarna med Turkiet ska hanteras. Risken för att EU:s toppmöte strax före jul skulle bli ett stormigt krismöte om Turkiet undveks därmed i sista minuten.

När det gällde höstens andra stora krisfråga, relationerna till Ryssland, gick det inte lika bra. Polen använde sin vetorätt och stoppade förhandlingarna om ett nytt partnerskapsavtal mellan EU och Ryssland.

Nu blir det nästa ordförande, Tyskland, som får försöka förmå Ryssland att häva sitt importförbud mot polskt kött och få Polen att godkänna förhandlingar om utökat samarbete med Ryssland.

Lyckades inte ena EU om rättsligt samarbete
Finland lyckades inte heller så väl i sitt försök att utöka EU:s rättsliga samarbete. Ett förslag om att förenkla beslutsfattandet genom majoritetsomröstning i frågor som rör terroristbekämpning och brottsbekämpning över gränserna röstades ned.

Finland kan dock sätta en fjäder i hatten för att EU till slut kunde enas om en fri handel med tjänster inom unionen och för att den omstridda kemikalielagen Reach till slut kom i hamn.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".