Starkt börsår för fjärde året i rad

Idag, fredag, är sista handelsdagen för året på Stockholmsbörsen och när man summerar börsåret kan man säga att det blev det fjärde starka året i rad.

En av de som har gått allra starkast är aktien i högteknikföretaget Impact Coatings i Linköping, där Henrik Ljungcrantz är vd.

– Vi tillverkar maskiner för vakuumytbeläggning, men det som vi är mest kända för är de beläggningar som vi fyller maskinerna med. Det är bland annat Maxfas, det vill säga att vi ersätter guld på elektriska kontakter. Vi har också ett annat område och det är dekorativ beläggning på plast, i första hand metallbeläggningar på plast.

Det låter som högteknologi det här?

– Det är det också. Vi är ett av de världsledande företagen inom det här området och vi är ett avknoppningsföretag från Linköpings och Uppsala universitet, säger Henrik Ljungcrantz.

Impact Coatings är alltså en av vinnarna på Stockholmsbörsen i år. Aktien har ökat med 284 procent i värde på ett år. Bolaget startade 1997 och noterades för två år sedan på Nya Marknaden, som numera har döpts om till First North.

Men det finns många andra börsraketer där det handlar om uppgångar på hundra procent eller mer. Ekot har räknat till 25 stycken där ökningen är över 100 procent, och sex stycken där ökningen är över 200 procent.

664 procent största ökningen
Värsta eller bästa börsraketen är bolaget Worldwide Brand Management, där varumärket Björn Borg döljs bakom förkortningen WBM-koncernen. Den aktien har ökat med 664 procent i värde på ett år.

Det går att hitta förloraraktier också, och det finns tio bolag vars aktie har rasat med mellan 50 och 90 procent.

De stora börsbolagen har överlag hamnat på plus när börsåret sammanfattas. Vinnare i den kategorin är gruvbolaget Boliden med en uppgång på 170 procent. Ericssons uppgång med drygt en procent kanske inte gör någon aktieägare glad, och Nokias nedgång med nästan tre procent är väl ännu tristare.

Bankerna har gått upp
Men bankerna har gått upp, mest SEB och Nordea med över 30 procent. Mycket medieuppmärksammade Scania och Volvo plus 69 respektive 33 procent.

Utförsäljningsaktuella Telia Sonera, den gamla folkaktien, plus 34 procent och SSAB plus 69 procent.

Stockholmsbörsen har nu gått upp fyra år i rad, och sedan börsen vände upp igen i oktober 2002, efter tre minusår, har index ökat med mer än 150 procent.

Statistisk risk för bakslag 2007
Ska man sia om 2007 är frågan om det blir ett femte år på raken med stark uppgång. Rent statistiskt har risken ökat för ett bakslag nästa år.

För Impact Coatings ser det dock ljust ut.

– Vi har en bra bas i Sverige, dels inom de stora företagen. Vi har ett nära samarbete med ABB och vi äger patenten ihop med dem, säger Henrik Ljungcrantz, vd på Impact Coatings.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se