Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dyr att reparera.

Infrastrukturministern: "Nytt vägbygge har högsta prioritet"

Regeringen är fullt införstådd med alla de bekymmer den kollapsade E6:an i Bohuslän ställer till med. Det är ändå för tidigt att tala om hur mycket staten är beredd att satsa på till exempel ett snabbt nytt vägbygge. Det är infrastrukturminister Åsa Torstenssons besked till de drabbade kommuner som kräver statliga stödpengar.

– Jag tror det är viktigt att Vägverket nu måste leverera ett underlag till oss så att vi vet dels vad det är för pengar vi pratar om och dels vad det är för tidplan som gäller. Jag utgår från att detta har högsta prioritet och naturligtvis kommer det också att hanteras utav regeringen med prioritet. Hela norra Bohuslän är ju avskuret och det är naturligtvis viktigt både för folk och näringsliv så att deras vardag ska kunna börja fungera igen, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

14 kommuner kräver statligt stöd
De 14 kommunerna i Fyrbodal, alltså kommunerna i norra och mellersta Bohuslän och Dalsland som har drabbats av E6:ans kollaps, kräver nu statligt stöd.

Näringslivet har problem med transporter, anställda har redan varslats om uppsägning och många har fått mycket längre restider till sina arbeten. Påfrestningarna på de vägar som nu tvingas svälja E6:ans trafik är mycket stora. Förbundschef Lasse Lindén i Fyrbodals kommunalförbund förväntar sig nu ett besked om hur regeringen tänker agera för att hjälpa kommunerna i området.

– För det första måste de skicka tydliga signaler att medel finns för det som behövs och sedan att kompetens och kunskap kommer dit, så att man får ordning på det här och hittar lösningar, säger han.

”Ska inte dras i långbänk”
De drabbade kommunerna drar paralleller med Tjörnbroraset 1980, då staten gick in med ett stöd på 100 miljoner kronor. Även om Åsa Torstensson inte kan ge några pengalöften i dag så lovar hon i alla fall att det nya vägbygget inte skall dras i långbänk.

– Det kan inte dras i långbänk. Det finns ingen väg idag och prioritet är ju att återställa. Vägverket vet tyvärr inte vad som har hänt och varför, därför måste man göra ordentliga undersökningar så att man inte bygger en väg på ett sätt som gör att den rasar igen. Det tror jag att alla är införstådda med, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".