Allt färre barn får undervisning i finska

Den kommunala finskspråkiga skolundervisningen och modersmålsundervisningen håller på att försvinna i Sverige. Trots att finskan är ett av minoritetsspråken i Sverige är det bara 228 elever som har gått i finskklass den här terminen. Det visar en kartläggning gjord av SR Sisuradio. Detta har kritiserats av bland annat Europarådet.

Markku Peura, rektor i Upplands Väsbys sverigefinska skola, anser att det är bråttom.

– Jag tror att man måste vidta kraftiga åtgärder ganska omedelbart om inte finskan ska försvinna bland sverigefinnar i andra och tredje generationen, säger Markku Peura, som också är ordförande i den sverigefinska delegationen.

Fanns i 300 kommuner
Finska klasser finns nu bara i 13 kommuner. För tio sedan fanns det ”suomalainen luokka” som det heter på finska i 300 kommuner.

– Dessutom finns här ett ganska stort problem som handlar om sverigefinnar och det är att vi känner oss diskriminerade som nationell minoritet. Det krävs fortfarande att det finns fem elever i kommunen för att kommunen ska vara skyldig att anordna undervisning i finska.

– Men för andra minoriteter som samer, romer och tornedalingar räcker det med att det finns en elev i kommunen. Detta är ett missförhållande som också Europarådet har påpekat och kritiserat Sverige för. Alla minoriteter måste ha samma rättigheter, anser rådet, men det har vi inte i dag, säger Markku Peura.

Ingen motsättning
Det finns egentligen ingen som motsätter sig målsättningen att rädda modersmålsundervisningen i finska och de finska klasserna.

Enligt förra regeringens minoritetsutredare Paavo Vallius har problemet inte varit motståndet utan att det inte ha funnits någon som har drivit frågan och under tiden har undervisning på finska försvunnit i fler och flera kommuner. Men nu verkar det vara en förändring på gång

Skolminister Jan Björklund lovar att finska språkets ställning inom svenska skolan ska förbättras.

– Jag har bett experterna på utbildningsdepartementet att ta fram de lagförslag som behövs så jag kan för dagen inte svara på när nya förslag kommer att läggas fram. Men det kommer att ske för vi har lovat att åtgärda detta under mandatperioden, säger Jan Björklund utan att närmare precisera när inom mandatperioden detta ska ske.

Går i sverigefinska friskolor
Än så länge får de finska barnen göra som Orkar Mokko, Simon Klingas och tusen andra elever, det vill säga gå i sverigefinsk friskola om de vill ha sin skolgång mest på finska.

– Jag fattar svenska mest, det är mitt starkaste språk, men finska kan jag också, säger Oskar Mokko.

– Jag kan också svenska bättre än finska, säger Simon Klingas.

Har ni mycket undervisning på finska?

– Mest i finska, men vi har bara svenska på svenskatimmarna.

Kirsi Blomberg
kirsi.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".