Halv miljard mindre till Försäkringskassan

Försäkringskassan får en halv miljard kronor mindre i anslag nästa år. Myndigheten räknade med nedskärningar men inte i den storleksordningen. Samtidigt ökar arbetsbördan bland annat på grund av regeringens regeländringar.

– Det är ett oerhört stort ingrepp man gör i verksamheten. Vi har haft ett jättetufft år och har inte klarat utbetalningstider och handläggningstider, säger Claes Pettersson, fackordförande för personalen på Försäkringskassan.

I Skåne jobbar omkring 1 800 på Försäkringskassan och närmare var femte ska bort, enligt Claes Pettersson.

Mer för mindre pengar
Pressen ökar ytterligare 2007 då det blir ett minskat anslag på en halv miljard samtidigt som det ska bli mer fuskbekämpning, bättre rehabilitering och mindre ohälsa.

Av de 7,7 miljarder som Försäkringskassan har att röra sig med nästa år ska en hel del pengar gå till teknik för ökad självbetjäning på internet.

De flesta som jobbar på Försäkringskassan är kvinnor över 55 år. Deras arbetsuppgifter har ändrats mycket genom åren och det blir alltså ännu mer framöver.

Gott hopp om året
Men Lars Östlund som är personaldirektör på Försäkringskassans huvudkontor i Stockholm tror att personalen kommer klara anspänningen nästa år.

– Oro finns naturligtvis alltid eftersom vi måste begränsa kostnaderna. Vi vet att vi kommer göra uppsägningar men inte hur många det blir. Det är aldrig roligt att få mindre pengar än vad man räknat med men det kommer vi säkert kunna hantera, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se