Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Insjöfiskar påverkas av klimatändringarna

Klimatförändringen har redan påverkat bestånden av svensk insjöfisk, enligt Fiskeriverket. Orsaken är att när temperaturen ändras, inverkar det också på till exempel kallvattenfisken siklöja och på varmvattenfisken gös.

– Vi har bra föryngring och goda bestånd av den ekonomiskt värdefullaste arten gös. Den näst värdefullaste, siklöjan, som går mycket sämre eftersom de har svårt med föryngringen. Det i sin tur har klimatorsaker, säger Per Nyberg, fiskeribiolog vid Fiskeriverket.

Siklöjan minskar, gösen ökar
I mitten av 1990-talet fiskades över 600 ton siklöja i de svenska insjöarna, framför allt för löjrommen. Sedan dess har fisket gått ner dramatiskt, till knappt en tredjedel förra året. Samtidigt har gösbeståndet ökat i insjöarna.

En av de viktigaste orsakerna till de här förändringarna i bestånden är klimatet som påverkar fiskens lekperioder på olika sätt beroende på om det handlar om kallvatten- eller varmvattensfiskar.

– Normalt ska de här kallvattensarterna, och då siklöjan, leka vid en viss vattentemperatur som är anpassad för att rommen ska kläckas vid det tillfälle på våren när det finns bytesdjur och de kan komma igång att äta. Om det går för lång tid på hösten utan att vi når den här låga vattentemperaturen, så är det dagsljuslängden som utlöser lekbeteendet, oavsett vad vi har för vattentemperatur. Då kläcker alltså ynglet vid fel tidpunkt på våren, så det blir en mis-match mellan kläckningstillfälle och näringstillgång och då överlever inte ynglet, säger Per Nyberg.

De viktigaste kallvattensarterna är lax, öring, röding, sik- och siklöja, och de viktigaste varmvattensarterna är gädda, abborre, gös, ål, kräfta och mörtar.

Trålfiske förbjuds i Vänern
För att försöka öka beståndet igen när det gäller siklöjan, är till exempel från och med årsskiftet, en viss fiskemetod förbjuden i den största insjön, säger fiskeribiolog Per Nyberg.

– Det enda vi kan påverka här är fisket och då gäller det att hushålla med resursen. När det gäller siklöjfisket i Vänern är trålfiske helt och hållet förbjudet från och med 2007. 1999 införde vi, med yrkesfiskarnas goda minne, en begränsad fisketid för att både hushålla med resursen och för att låta de senare lekbestånden leka ifred. Vi införde då en starttid och en stopptid så att man fick fiska under en begränsad period, säger fiskeribiologen Per Nyberg vid Fiskeriverket.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".