Drastisk antirökkampanj ska få britter att fimpa

Lagom till att det är dags för alla nyårslöften har den brittiska regeringen dragit igång en omfattande kampanj för att få rökare att fimpa. Det hela illustreras på ett ganska drastiskt sätt.

När röksuget sätter in fastnar en rejäl fiskkrok i munnen på mamman som är hemma med sitt barn, mannen på gatan dras bort med en likadan krok i munnen och kostymmannen på kontoret släpas med kraft iväg, också han med en krok.

Den brittiska regeringen jämför i sin filmkampanj rökningen med droger som heroin och crack. Syftet är att visa hur rökare fastnar i sitt beroende. De är ”hooked”, säger hälsovårdsminister Caroline Flint.

Beroendeframkallande
– Det handlar om att visa att cigaretter är beroendeframkallande och att det är svårt att sluta, säger hälsovårdsministern, som hoppas att fler trots allt ska försöka att sluta.

Enligt den brittiska regeringen tänder den rökande britten drygt 5 000 cigaretter per år. Mer än 100.000 personer i Storbritannien dör årligen av rökrelaterade sjukdomar.

Filmkampanjen med fiskkrokarna ska bland annat visas på tv och internet och är ett slags förberedelse inför rökstoppet 1 juli 2007. Då kommer det bli rökförbud på de flesta offentliga platser i hela Storbritannien.

Tidigare kampanj stoppades
En planerad anti-rökkampanj tidigare i december fick dock hastigt stoppas. Anledningen var att den skulle ha rubriken ”Rökning är gift” och visa att cigaretter innehåller pollonium, det vill säga samma radioaktiva substans som den ryske avhoppare Alexander Litvinenko dog av.

Hälsovårdsdepartementet stoppade kampanjen i all hast. Nu kommer alltså en annan, denna med fiskkrokar som säkert kommer väcka en del uppmärksamhet den också.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".