40 000 gifter sig varje år.

Allt fler gifter sig

Det våras för äktenskapet. Den 40 år långa trenden med färre giftermål håller på att brytas. För femte året i rad ökar antalet par som gifter sig. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som Ekot har sammanställt.

Johan Bratt och Begoña Barrientos gifte sig i dagarna i Seglora kyrkan i Skansen.

– Vi vill visa alla hur mycket vi älskar varandra. Det är väl det som är vitsen, säger Johan Bratt.

Kan man inte göra det genom att flytta ihop?

– Det är ett ställningstagande som man gör. Visserligen kan man bo ihop och man kan ha familjer på alla möjliga olika sätt. På det här sättet visar vi att vi hör ihop och ska höra ihop tills vi blir 90 i alla fall, säger Begoña Barrientos.

Familjemodellen med äkta man och hustru som kärna nådde sin höjdpunkt i Sverige under efterkrigstiden, då över 50 000 par gifte sig varje år.

Sedan 1960-talet har kurvan dalat. Kvinnans frigörelse och ekonomiska oberoende bidrog till att färre gifte sig.

Botten nåddes under 1990-talet. Då gifte sig 35 000 par per år.

40 000 bröllop
Nu vänder kurvan uppåt och sedan millennieskiftet gifter sig 40 000 par varje år.

Något som Johan Bratt och Begoña Barrientos, båda födda på 1970-talet, har märkt av.

– Folk började gifta sig, kan man säga. Ett par bröllop har det blivit inom den närmaste kretsen och fler kommer, säger han.

– Vi har en kompis som gifte sig i augusti och några andra som är sugna på att gifta sig, säger hon.

Historieprofessorn och genusforskaren Yvonne Hirdman säger att en möjlig förklaring till att fler gifter sig är en viss återgång till konservativa värden.

– Det är klart att man kan fundera över om det här är om det är en form av back-lash när det gäller feminismen att allt fler återgår till traditionella familjeformer. Detta med bröllop är ett främmande fenomen för en fyrtiotalist. Att det ska få kosta så mycket och att man tagit över den amerikanska stilen med family-values, säger Yvonne Hirdman.

”Kvinnorna har blivit starkare”
Det kan också betyda att kvinnorna har blivit starkare, resonerar Yvonne Hirdman.

– Det tror jag utmärker den här generationen av unga kvinnor att de har en glad förhoppning om att de ska kunna göra allt, även vara traditionellt kvinnliga på ett sätt som vår generation var lite nervösa inför med tanke på vad det då förde med sig, säger Hirdman.

– Det var det. Nu är man gift också, säger Johan Bratt.

Vem tog första steget?

– Det var väl Begoña, som följde efter mig när jag var i Thailand, säger han.

– Det var Johan. Han var på mig som en igel redan från början. Han kunde inte slita blicken ifrån mig, säger Begoña Barrientos.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".