Kärva förhandlingar om ryska gasen

I de tuffa förhandlingarna mellan Vitryssland och Ryssland om priset på rysk naturgas har den vitryska regeringen gått med på att priserna mer än fördubblas. Det finns dock inget färdigt avtal och förhandlingarna fortsätter i Moskva eftersom Ryssland kräver ett femårskontrakt med fortsatta prishöjningar år för år.

Fortfarande är risken överhängande att gaskranarna stängs av från Ryssland till Vitryssland. Förhandlingar har pågått i två dagar i Moskva men det är fortfarande oklart om något avtal kan skrivas på.

Från Minsk sa den vice premiärministern att Vitryssland nu är berett att betala ett betydligt högre gaspris på 100 dollar per tusen kubikmeter gas 2007, mer än dubbelt mot det nuvarande priset.

Tidigare under dagen kom besked från Minsk att ett avtal om priset var i hamn. Men något motsvarande hördes inte från ryska Gazproms talesmän. Vi har inget beslutat förrän det finns på papper, hette det. Irritationen var också stor över att Vitryssland bara skickat lägre tjänstemän till Moskva för att förhandla och ingen minister.

Istället fortsatte den vitryske premiärministern i Minsk att komma med nya besked om läget i förhandlingarna, som han inte själv deltog i. Enligt ministern är nu den springande punkten inte längre priset utan att Gazprom vill skriva avtal för fyra år och Vitryssland bara för 2007.

Om gasen stryps till Vitryssland tänker Vitryssland blockera gas som ska till Europa. Men bara 20 procent av den ryska gasen går via Vitryssland och med de milda temperaturer som råder riskerar inte årets gaskris bli lika svår som den för ett år sedan då det handlade om betydligt större mängder gas som gick till Europa via Ukraina.

Maria Persson-Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".